Pigwa - najbogatsze źródło pektyn

Cytrynowo-żółte owoce pigwy kształtem przypominają wydłużone jabłka. Nie zachęcają jednak tak jak jabłka czy gruszki do bezpośredniej konsumpcji – mają twardy miąższ i cierpki smak. Są jednak bardzo zdrowe. Dlatego późną jesienią warto zrobić z nich smaczne przetwory.

Pigwa czy pigwowiec?

Podobne nazwy i wygląd owoców sprawiają, że pigwa i pigwowiec są ze sobą często mylone. Oba gatunki należą do rodziny różowatych. Pigwa jest niewielkim drzewem, które dorasta do dwóch metrów wysokości, pigwowiec natomiast jest niewielkim, kolczastym krzewem. Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze, ale znacznie bardziej aromatyczne od owoców pigwy. W kuchni można je właściwie stosować zamiennie.

Zamiast cytryny

Owoce pigwy są źródłem składników mineralnych, takich jak: żelazo, potas, miedź, magnez, fosfor, a także witamin: A, B1, B2, PP oraz przede wszystkim witaminy C. Pigwa zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Stąd też jej określenie: „polska cytryna”.

Owoce pigwy zawierają także kwasy owocowe (cytrynowy, jabłkowy, winowy), cukry (fruktozę, glukozę). Dzięki zawartości garbników, flawonoidów i antocyjanów mają działanie przeciwutleniające. Owoce pigwy mogą poszczycić się najwyższą zawartością pektyn spośród wszystkich owoców. Pektyny wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu, a także regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Nasiona natomiast zawierają ok. 20% śluzów i amigdalinę, która wykazuje właściwości toksyczne.

Lecznicza moc pigwy

Owoce pigwy charakteryzują się właściwościami leczniczymi i są cenione w medycynie ludowej. Śluz, w który obfitują nasiona, znalazł zastosowanie w leczeniu kaszlu i stanów zapalnych dróg oddechowych. Zewnętrznie natomiast stosowano go przy oparzeniach i podrażnieniach skóry.

Owoce pigwy wzmacniają i regenerują wątrobę, są stosowane w przypadku przeziębień i pomocniczo w stanach zapalnych żołądka i jelit.

Owoce pigwy są wykorzystywane w medycynie, ponieważ:

  • wspomagają leczenie przeziębień;
  • mają właściwości antybakteryjne;
  • poprawiają apetyt;
  • regulują przemianę materii;
  • mają działanie przeciwbiegunkowe;
  • obniżają ciśnienie krwi;
  • regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi;
  • niszczą wolne rodniki;
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
  • Napar z owoców pigwy to cenny kosmetyk dla cery trądzikowej, podrażnionej, a także suchej i zwiotczałej. Okłady z wodnych wyciągów z nasion polecane są w zapaleniu spojówek, przemęczeniu i uczuciu „piasku w oczach”.

    Jak przechowywać?

    Owoce pigwy w ciemnym pomieszczeniu można przechowywać nawet kilka miesięcy. Należy jednak pamiętać, że pomimo twardego miąższu owoce łatwo ulegają uszkodzeniom. Dojrzewające owoce mają intensywny zapach, dlatego należy je przechowywać z dala od innych produktów spożywczych.

    Owoce po przekrojeniu szybko ciemnieją - najlepiej obierać je tuż przed wykorzystaniem.

    Co można zrobić z pigwy?

    Owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia – są twarde, cierpkie i niesmaczne.

    Można z nich jednak przygotować przetwory, np.:

  • galaretki;
  • dżemy;
  • konfitury;
  • soki;
  • nalewki.
  • Owoce pigwy można również dodawać do przetworów z innych owoców. Nadają im wówczas lekko ananasowy aromat. Owoce można kandyzować, a pieczone są świetnym dodatkiem do mięs.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-10-11]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    a ja wlasnie dostalam przepis na nalewke z pigwy:-) podobno jest bardzo dobra:-)
    mrowka [2011-10-23 20:53:48]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.