Problemy z ciastem drożdżowym

Żeby upiec ciasto drożdżowe potrzebujemy czasu, cierpliwości i siły. Oprócz tego przyda się też trochę wiedzy. Zdarza się bowiem, że ciasto drożdżowe lubi przysparzać nam kłopotów. A jeśli to tylko możliwe, lepiej uczyć się na cudzych błędach ;) Oto najczęściej pojawiające się problemy podczas pieczenia ciasta drożdżowego.

Dlaczego ciasto nie rośnie?

  • drożdże nie były świeże. Po pierwsze należy sprawdzić termin ich przydatności. Poza tym drożdże powinny być jasnobeżowe, bez nalotu, mieć przyjemny, lekko orzechowy zapach. Świeże drożdże są elastyczne. Stare natomiast nabierają brązowego koloru, są spękane i kruszą się;
  • mleko (woda) dodane do rozczynu miało niewłaściwą temperaturę. Zbyt gorące mleko może całkowicie zahamować fermentację, a zbyt zimne znacznie spowolnić ten proces;
  • do rozczynu dodaliśmy zbyt dużo cukru. Wbrew pozorom drożdże nie lubią dużej ilości cukru. Nie służy im także bezpośredni kontakt z solą;
  • miejsce, gdzie odłożyliśmy ciasto jest niewystarczająco ciepłe. Ciasto najlepiej rośnie w temperaturze 25-30 stopni Celsjusza;
  • ciasto ma niewłaściwą konsystencję (jest zbyt twarde).
  • Dlaczego ciasto opadło podczas pieczenia?

  • ciasto jest „przerośnięte”, czyli za mocno wyrosło. Stało się wysokie i bardzo lekkie;
  • przyczyną może być także zbyt częste otwieranie drzwi piekarnika (zwłaszcza na początku pieczenia).
  • Dlaczego powstał zakalec?

  • do ciasta użyliśmy zbyt dużo dodatków (np. cukru, tłuszczu);
  • ciasto za słabo wyrosło na blaszce (po drugim wyrobieniu);
  • temperatura pieczenia była za wysoka. Ciasto może być spieczone z zewnątrz, a surowe w środku;
  • temperatura pieczenia była za niska. Ciasto szybko rośnie i równie szybko opada, tworząc zakalec;
  • niedopieczenie ciasta. Zakalec powstanie, gdy ciasto zbyt wcześnie wyjmiemy z piekarnika;
  • w przypadku ciasta drożdżowego z owocami, aby nie powstał zakalec po rozłożeniu owoców ciasto należy powtórnie odstawić do wyrośnięcia;
  • Uwaga! Upieczonego ciasta nie należy od razu wyciągać z piekarnika. Zbyt duża różnica temperatur może spowodować, że ciasto opadnie i powstanie zakalec.
  • Dlaczego po upieczeniu ciasto się kruszy?

  • ciasto nie było wystarczająco wyrobione;
  • zbyt duża ilość mąki, którą użyliśmy np. do podsypywania podczas wyrabiania ciasta;
  • zbyt niska temperatura pieczenia. W niskiej temperaturze ciasto musi piec się dłużej, co powoduje przesuszenie ciasta;
  • ciasto rosło zbyt długo;
  • ciasto rosło w zbyt wysokiej temperaturze.
  • Dlaczego ciasto po upieczeniu jest blade?

  • temperatura pieczenia była zbyt niska;
  • za duża blacha w stosunku do piekarnika. Powoduje to niewystarczającą cyrkulację powietrza;
  • warto pamiętać, że używając wody zamiast mleka, ciasto zawsze mniej się zrumieni. Dlatego przed pieczeniem warto posmarować je rozmąconym jajkiem lub żółtkiem z dodatkiem mleka.
  • Dlaczego ciasto jest kwaśne?

  • ciasto rosło zbyt szybko w bardzo ciepłym miejscu;
  • ciasto rosło bardzo długo.
  • Dlaczego ciasto popękało?

  • ciasto zostało zbyt szybko włożone do piekarnika. Niewystarczająco wyrosło, a powstające podczas pieczenia gazy wewnątrz ciasta spowodowały pękanie;
  • ciasto pieczone było w zbyt wysokiej temperaturze;
  • ciasto było zbyt twarde;
  • upieczone ciasto gwałtownie wystygło.
  • Dlaczego ciasto jest zwarte, a nie puszyste?

  • ciasto wyrosło szybko w zbyt wysokiej temperaturze. Drożdżowe ciasto potrzebuje odpowiedniej ilości czasu, aby wyrosło;
  • dodanie zbyt dużej ilości mąki.
  • Powodzenia! :)

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-02-08]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 6]
    Komentarze do artykułu:
    Hmm.Nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się żeby mój "drożdżowiec nie wyszedł.Trzymam się tylko zasady dużo drożdży np.na kilogram mąki cała kostka,letnie mleko,mało cukru.Ciasto wyrabiam w malakserze, ostatnio mam maszynę do piecz.chleba, jest rewelacyjna i niewiele kosztuje.Poprzednią miałam 15 lat, używałam jej conajmniej raz w tygodniu,więc wiem że wydatek się opłaca.Naprawdę nie zamykam okien, nie nakrywam ciasta, nie szukam ciepłego miejsca.Pozdrawiam.
    Gigunia [2013-10-14 15:15:28]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.