Rozgrzewające menu na jesienne chłody

Jesień i zima to czas, kiedy nietrudno o to, by przemarznąć i złapać infekcję. Kiedy za oknem zimno i pada, a szaruga wpędza nas w ponury nastrój z ratunkiem nadciągają kulinaria. Ciepłe dania i napoje, a także odpowiednie przyprawy doskonale rozgrzewają i dodają energii. Ale to nie wszystkie ich zalety...

Nie tylko rozgrzewają...

Ciepłe posiłki oprócz tego, że pozwalają szybko się rozgrzać to pośrednio także dodają energii i poprawiają nastrój. A to nie wszystko... ciepłe posiłki mają bowiem całkiem sporą listę zalet:

  • poprawiają ukrwienie przewodu pokarmowego;
  • sprzyjają szybszemu wykorzystaniu składników odżywczych;
  • wpływają kojąco na pracę jelit i całego układu pokarmowego;
  • łagodzą dolegliwości gastryczne;
  • delikatnie pobudzają układ trawienny;
  • wspomagają trawienie tłuszczów;
  • są bardziej sycące od zimnych dań;
  • dają uczucie odprężenia i relaksu;
  • pobudzają krążenie.
  • Kilka ważnych zasad

    W czasie chłodnych dni organizm potrzebuje znacznie więcej energii, aby zapewnić komfort cieplny i zdrowie. Pamiętajmy wówczas o regularnych posiłkach. Głód szybko osłabia organizm i sprawia, że jest bardziej podatny na infekcje i wychłodzenie.

    Rozgrzewająca dieta powinna obfitować w białko, które wpływa na przyspieszenie produkcji ciepła w organizmie. Ciepło na dłużej pozwolą utrzymać także zdrowe tłuszcze, czyli np. ryby morskie. Do produktów rozgrzewających należą także orzechy, soja, soczewica i inne rośliny strączkowe, a także kasze, które dodatkowo uzupełniają niedobory witamin, a także zapewniają uczucie sytości. Szybko wychładza natomiast nadmiar cukru i słodyczy, a także surowe warzywa i owoce.

    Na rozgrzewkę - zupa!

    W polskiej tradycji kulinarnej prym wiodą sycące, pożywne zupy. Bez wątpienia ich wielką zaletą jest to, że doskonale rozgrzewają, regenerują siły, poprawiają samopoczucie. Oprócz tego zupy dostarczają organizmowi cennych witamin, soli mineralnych i błonnika. Są także źródłem łatwo przyswajalnej energii i doskonale zaspokajają pierwszy głód. Oprócz walorów odżywczych (i oczywiście smakowych) dostarczają porcję wody, której nasz organizm potrzebuje bardzo dużo z racji tego, że przebywamy w ogrzewanych pomieszczeniach.

    O pozytywnych właściwościach zup warto pamiętać szczególnie teraz, kiedy organizm narażony jest na liczne infekcje i potrzebuje znacznie więcej energii.

    Rozgrzewające napoje

    Na chłodne jesienne dni nie ma sobie równych aromatyczny, gorący napój, który nie tylko rozgrzeje, ale także zmniejszy stres i zwalczy pierwsze objawy infekcji. Wybór i możliwości są tak szerokie, że każdy znajdzie coś dla siebie:

  • herbata z dodatkiem przypraw korzennych, rumu, soku z malin lub owoców czarnego bzu;
  • napar z lipy, rumianku, dzikiej róży;
  • pobudzająca kawa z cynamonem, koniakiem lub tzw. kawa po irlandzku z whisky;
  • gorące napoje alkoholowe, czyli popularne grzańce, które można przygotować na bazie wina lub piwa hojnie doprawionego przyprawami korzennymi i miodem.
  • Na gorące napoje z alkoholem warto skusić się po powrocie do domu wieczorem.

    Ciepło, cieplej, gorąco!

    Potrawy w jesienno-zimowym menu warto wzbogacać przyprawami, takimi jak: chili, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, cynamon, czosnek. Pikantne przyprawy oprócz tego, że mają świetne właściwości rozgrzewające to również wspomagają metabolizm... i nie tylko...

  • kardamon - łagodzi kaszel, pomaga przy niestrawności, zapobiega namnażaniu się wirusów;
  • goździki - działają antyseptycznie i przeciwbólowo;
  • imbir - ułatwia trawienie, przyspiesza krążenie, działa przeciwzapalnie;
  • chili - pobudza przemianę materii;
  • czosnek - wspomaga odporność organizmu i działa bakteriobójczo.
  • Warto pamiętać, że na niskie temperatury szczególnie wrażliwe są małe dzieci. Aby wzmocnić układ odpornościowy i uchronić przed chorobami należy wprowadzić kilka zmian także w diecie malucha.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-11-21]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.