Szparagi - jeść czy nie?

Szparagi często występują na wykwintnych przyjęciach, natomiast w naszych domach rzadko o nich słyszymy. A szkoda, bo przecież szparagi są bardzo zdrowe.

Najczęściej spotykamy szparagi zielone, białe i fioletowe. Wszystkie te rodzaje są zdrowe, a dodatkowo są niskokaloryczne (bo 10 dag szparagów zawiera tylko 17 kcal).

Szparagi gotuje się ok. 10 minut w osolonej wodzie. Podaje się je na ciepło i polewa stopionym masłem z bułką tartą. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska, mm pycha.

Szparagi, ich podstawowe zalety:

  • Są źródłem witamin: B, C, i K;

  • Stanowią źródło pierwiastków mineralnych, tj.: potasu, fosforu i żelaza;

  • Przyspieszają przemianę materii;

  • Wspomagają pracę nerek i wątroby;

  • Oczyszczają organizm z toksyn.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2005-07-30]
Ocena:
3.07/5 [głosów: 2306]
Komentarze do artykułu:
** Witam szparagi to moje ulubione danie - przede wszystkim do obierania szparag musi byc zakupiona odpowiednia obieraczka - szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem lyzeczki cukru do miekkosci . Osobno trzeba przygotowac sos beszalemowy Szparagi polane sosem podaje z ziemniakami ubitymi i wymieszanymi z drobno posiekana zrumieniona na masle cebulka - jedzienie pucha ! Zapiekane z boczkiem sa rownie doskonale -
jagoda [2010-08-11 23:32:33]
cos wam powiem szparagi biale cienkie sa najlepsze w kl 1 fiolety to wynik pozostawienia szparagi białej na slońcu gorsza klasa zielona natomiast to szparaga która rosnie na rajkach bez folii a smak gorzki to efekt uszkodzenia szparagi jeszcze w ziemi przy wycinaniu taka szparaga uszkodzona dzis a wycieta jutro da nam smak gorzkawy
szparagowiec [2010-07-25 21:25:10]
SZPARAGI W SŁOIKU 1.słoiki o poj. ok.3/4 np.jak po śledziach hering : np.6 kg średnich szparagów =12 pęczków = ok 8 słoików 2.zalewa - ile kto potrzebuje, ale przykład proporcji : - 3 litry wody - 1/2 litra octu 10 % - 1/2 kg cukru -1.5 łyżki do zupy soli zagotować zalewę, ostudzić, obrać szparagi, upchnąć do słoików, zalać,na wierzch - 1liść bobek,1 ziele angielskie,kilka ziarnek gorczycy,1 ząbek czosnku pasteryzowanie - do garnka włożyć na spód gazety albo ścierkę,zalać słoiki zimna wodą do ok. 3/4 wysokości,zagotować ok. 15 minut, ostudzić PICO BELLO na zimę do sałatki z jajem na twardo, szczypiorem, majonezem, solą, pieprzem PA,PA
kika [2010-06-02 21:37:27]
uprawiam szparagi białe są pyszne pod warunkiem że są świeże , te na bazarach zapomnijcie,że są świeże nim trafia od producenta na bazar upływa trochę czasu>Moja rodzina je uwielbia,nadwyżkę sprzedaję nikt się nie skarży pod warunkiem,ze umie je przyrządzic.
Irena P [2010-05-17 18:32:49]
KUPUJĘ GRUBE BIAŁE SZPARAGI, BARDZO SPRAWDZAM ICH SWIEŻOŚĆ.oBIERAM DOść grubo/obierki i końcówki mozna użyć jako smak do zupy-przed obraniem muszą być oczywiscie umyte/,nie oszczędzam na obieraniu, wtedy nigdy nie są gorzkie,gotuję 8-12 min. podaję z masełkiem i bułeczką.Zielonychy nie obieram, tylko obcinam koncówki.Zielone są super podsmażane/bez gotowania/.Szparagi odkrylam kilka lat temu,poczatkowo tez były gorzkie i wstretne, dopiero jak nauczylam się je obierać porzadnie wyszły rewelacyjnie/dlatego kupuje grubsze/.W sezonie jem je bez przerwy.Zamrażam szparagi obrane, w porcjach do jednorazowego gotowania.
Basia [2010-05-12 17:34:40]
ielonych i fioletowych sie nie obiera. Odcina się zdrewniałe końce. Białe natomiast się obiera i odcina zdrewniałe końce.Szparagi gotuje się w posolonej i pocukrzonej wodzie ( najlepiej związane tak żeby głowki wystawały nad wodą). Ja zazwyczaj po obgotowaniu samże ja na oliwe z czosnkiem lub na masełku. Przyprawiam solą ziołową . Są pyszne. Czasami smaże też wraz z cukinia , cebulą, papryką i pomidorami przyprawione czosnkiem , chilli i słodka papryka NIEBO W GĘBIE.
Graza [2009-05-22 08:56:11]
A ja polecam szparagi na surowo tak jak głąb z kapusty , sałaty lub kalarepkę doskonałe i nic nie tracą z walorów witaminowych SMACZNEGO
MAREK1641@ wp.pl [2009-05-20 13:02:13]
Umuj zielone szparagi, odetnij konce. Przeloz do miski - dodaj oliwy z oliwek, pieprz, sol (lub vegette). Nastepnie uloz szparagi na blaszce i wloz do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na 10 min. Wychodza super!
Dora [2009-05-18 23:08:31]
witam - uwielbiam zimą zajadać sie szparagami ze słoika. niestety sa one wtedy bardzo drogie. Chcialabym juz teraz przygotować sobie szparagi w marynacie. Czy znacie jakiś dobry i sprawdzony przepis na zalewę do szparagów ??
carlla [2009-05-16 17:23:28]
zielone obrane ok. 7-8 minut gotowane w osolonej wodzie, a potem na patelnię z odrobiną sosu teriyaki (japoński) lub bez podgrzewania na patelni tylko z masłem - bardzo smaczne, delikatne, warto spróbować:-)
li [2009-05-14 20:46:24]
Zielonych i fioletowych się nie obiera.Kupując trzeba sprawdzić czy nie mają twardych suchych końców.Jak się gotuje w następnym dniu po kupieniu trzeba je zainąć zw zmoczony lekko ręcznik papierowy i do lodówki.One cały czs rosną.Najlepiej gotuje się na stojąco związane tak żeby główki były ponad wodą ugotują sie w samej parze i będą chrupkie.Zeby były pyszne do garnka dodać sól łyżeczkę cukru i pół szklanki mleka
donka [2009-05-14 15:09:21]
szparagi zielone - ucinamy koncowki, wsadzamy do wody na godzine zeby namokly, nastepnie smazymy 5-10 min na patelni z odrobina wody i oliwy...wychodza przepyszne:)
xo [2009-05-14 09:03:06]
pani na stoisku gdzie kupowałam szparagi powiedziała gotować 20 min. wyszły fuuuuuujjjjjj gorzkie i włukniste a smakowały jak trawa
kasiuńka1967 [2009-05-09 16:49:21]
Uwielbiam z sosem beszamelowym;
ziuta [2009-05-06 14:49:07]
WĹ?asnie zapiekĹ?am pod beszamelem, pycha.Najpierw obieram ze skĂłrki, gotujÄ? w osolonej wodzie i zapiekam.Ale muszÄ? byÄ? biaĹ?e.
jola [2009-05-06 11:16:48]
PO odgotowaniu szparagi trzeba mocno z chłodzić i będą chrupkie i wtedy na patelnie ,masełko i bułeczka i palce lizać ,a czy to zielone czy białe to zależy co kto lubi
Iza [2009-05-05 17:25:09]
Kochani po komentarzach widze, ze wszystkie osoby, którym szparagi wyszły łykowate, gorzkie i wogóle fuuuu nie mają o tym pojęcia. Po pierwsze: SZPARAGI KUPUJEMY TYLKO BIAŁE (pomijam odmiane zielona), NIE FIOLETOWE I ZWIEDNIETE. JEZELI SA FIOLETOWE TO UJRZAŁY JUZ SŁOŃCE I DOBRE TO ONE NA PEWNO NIE BĘDĄ czyt. gorzkie aż buzie wykręca. WIĘC BIAŁE I NAJLEPIEJ Z ZAPLECZA BO TAM CIEMNO I CHŁODNO:) Po drugie: SZPARAGI TRZEBA OBRAĆ. DOŚĆ DUŻO OBRAĆ- WTEDY ŁYKOWATE NA PEWNO NIE BĘDA. Metod gotowania przedstawionych jest tu wiele więc reszta juz nalezy do Was ;)
BB [2009-05-03 21:04:27]
Dla mnie i mojego męża szparagi są super ! Teraz czekamy na różowe , ponoć są jeszcze lepsze a zielone najlepsze ! Polecamy ! Lekki, smaczny smak ! Polecamy !
Asia z Waldkiem O [2009-05-01 00:07:04]
Szparagi kupuje peczek ale tylko wtedy jak sa cienkie lodyzki,juz w sklepie sprawdzam lodyzke jak twarda to nie kupuje, wole poczekac az beda cienkie wtedy sa miekkie i krotko gotuje sie je.Gotuje w lekko osolonej wodzie. Nigdy nie obieram poniewaz kupuje zawsze mlode cienkie lodyzki.Maja duzo blonnika i witaminy.lubie takie maja o kalorii a moge zjesc duzo i jestem syta bo jest blonnik i chlorofil- to zdrowe jest.Mozna z maselkiem lub olejem bez bulki jadac, mozna tez zrobic jajecznice zupa przepyszna- dodaje poszatkowana marchewke, troche czosnku wszystko miksuje i kiedy podaje na wierzchu zdobie smietanka, inna werska zupy -jesli ktos chce moze dodac ugotowane osobno w drobno kostke pokrojone ziemniaczki ale wtedy juz nie miksujemy tych ziemniaczkow tylko zupe szparagowa ten 1 przepis miksujemy.Mam jeszcze inne swoje wymyslone przepisy ale lubie gotowac i zawsze cos nowego probuje zrobic.pieczone w boczku, w salatce.
Irena [2009-03-07 15:31:38]
Uwielbiam szparagi. .Szparagi najpierw obieramy nożem skrobaczką tak żeby nie było włókien .Gotuję w lekko osolonej i osłodzonej wodzie jak kalafior.W czasie gotowania sprawdzam żeby ich nie rozgotować./3-4 min./Dodatki do szparagów według uznania.
Hania [2009-02-02 17:04:10]
Szparagiii:) mniam...przepyszna sprawa:) polecam z maselkiem i bulka tarta:) mniami mniami:)
majeczka:) [2008-12-11 20:22:29]
naleśniki ze szparagami w sosie beszamelowym zapiekane w piekarniku są niesamowite
jadzia [2008-10-27 15:22:43]
niechetnie patrzylam na szparagi do momentu az wrocilam wyglodniala po pracy do domu a tam obiadek podany przez mojego meza i w tym szparagi,zjadlam z glodu i z grzecznosci i...to byl najlepszy obiad,uwielbiam szparagi choc nie zawsze sie udaja ale podane z sosem holenderskim mmmm palce lizac.
EWA [2008-08-28 16:05:05]
do wszystkich co pisza ze ugotowane szparagi byly gorzkie, to nie wasza wina po prostu upiliscie szparagi uszkodzone przed zbiorem tj ucieciem wtedy roslina ratujac zycie wytwarza te goryczke , pozdrawiam
janusz d [2008-08-27 20:41:39]
jak można zamrozić szparagi?
Pantera [2008-05-29 17:26:03]
ja tez rozczarowalam sie gotowanymi szparagami ale nie poddalam sie i znalazlam sposob teraz ciagle je robie i sie opycham trzeba obieraczka zeskrobac koncowki jakies 5 cm od konca szparaga nastepnie polozyc na blasze polac oliwa i zapiec w wysokiej temperaturze 220 ok 20 minut zeby byly lekko miejscami przyzlocone do tego sosik z majonezu czosnku i posypac kawalkami orzechow wloskich PYCHA
mausik [2008-05-28 18:21:23]
ja wlasnie po raz pierwszy zrobilam szparagi w urządzeniu parowym......są świetne. gotowalam 10 min..lekko posoliłam.pychota:)
zlosnica [2008-05-19 22:02:37]
Wiele osób na tym forum pisze źle o szparagach i pyta:"co zrobiłam nie tak". Problem leży chyba w tym,że u nas w handlu powszechnym po prostu nie ma dobrych szparagów. Może prędzej na jakimś luksusowym bazarku jak kiedyś "Polna" w W-wie. Szparagi muszą być świeże i nie mogą oglądać światła!!!Jeśli leżą podwiędnięte na odkrytym stoisku -to lepiej omijajcie takie z daleka. Prawidłowo pozyskane i przechowywane są wspaniałe!!!
Krzysztof [2008-05-16 23:16:48]
poproszę przepis na sos holenderski do szparagów dziś jadłam pierwszy raz pyszne!
grazia [2008-05-04 21:05:00]
drugi raz kupilam, drugi raz gorzkie...jakie toi krolewskie danie?? obralam, obielam konce i zapiekalam pod sosem holenderskim, wraz z szynka i ziemniakami... jestem glodna i zla:)
magda [2008-04-16 14:33:53]
uwazam ze gotowanie szparag przez 10 min to lekka przesdada, utraca wszystkie wartosci i kolor, beda za mikkie i wygladaly jak zwiedle. Osobiscie wrzucamje na osolona, gotujaca wode na 3-4min, towystarczy aby byly chrupkie i nabraly pieknego zilonego koloru. Podaje z Hollandaise sauce (sos)
A [2008-03-03 20:53:08]
że szparagi nie były twarde ucina się tylko młode. Nie dłuższe nisz 6-7 centymetrów pędy. A najlepsza jest jajecznica ze szparagami. Doskonałe są też w occie. Nauczyłem sie w Itali
Leszek [2007-12-01 16:54:03]
uwielbiam jajecznicę ze szparagami. Niebo w gębie
smakosz [2007-12-01 16:45:48]
szparagi powinno sie gotowac tylko 3 minuty wtedy sa chrupiace i nawet dla tych co ich nie lubia beda smakowaly znakomicie
Bozena [2007-10-16 02:35:13]
Nie znosze kalafiora, brokolow, zadnych brukselek i kalarepek! Nie przepadam za kapusta ale szparagi kocham nad zycie! :-)
absinth_sunrise [2007-10-13 18:12:27]
ja nie mam zadnych problemow..sa pyszne po nawet chwilowym podsmazeniu na patelni na masle..moze to zalezy od rodzaju. sa to szparagi z Peru kupione w AUstralii..sezon jest ciagle i sa tanie jak barszcz..
newdem [2007-09-01 07:27:36]
OKROPNOŚĆ!!! obrałam, gotowałam- okropne, więc przysmażyłam - dalej okropne.Kto ma ochotę to zapraszam mam pełny gar nietkniętych
ela [2007-06-19 16:53:51]
Uwielbiam szparagi i jem je prosto z wody bez zadnej tuczacej omasty , przynajmniej znam ich prawdziwy ,boski smak .
Krysia [2007-06-04 16:41:42]
Wszyscy pisza pych ja probowalam na rozne sposoby i na parze i gotowane i smazone sa okropnie gorzkie i wlokniste OKROPNOSC.nIE WIEM JAK JE PRZYZADZACIE ZE TAK WAM SMAKUJA??? Moze jakas konkretna rada prosze
Asia [2007-05-31 22:58:15]
szparagi trzeba dosc duzo obrac wtedy nie sa wlukniste i gotowac az beda miekkie. naj lepiej smakuja z sosem holenderskim
nika [2007-05-30 18:47:58]
DLA TYCH KTORYM WYSZLY LYKOWATE!! SZPARAGI TRZEBA OBRAC!!
gros2 [2007-05-26 13:35:54]
moj maz przrzadzil je dla mnie, wlozyl do granka ugotowal i wyszly paskudne gorzkie i wlokniste, co zrobil zle?
ewas [2007-05-24 20:03:25]
polecam szparagi podsmażone na oleju, lub oliwie, które mieszamy z gtowym sosem śmietanowo-ziołowy, polewamy nim ugotowany makaron i plaster szynki, rewelacja
Beata [2007-05-23 11:35:25]
szparagi to kulinarna poezja!!! duszone z roznymi warzywami (np. pieczarki, kukurydza, marchewka), zawiniete w nalesnik posypany ziolami i zapieczone w piekarniku... po prostu rewelacja.
asia [2007-05-07 11:03:12]
Bardzo lubię omlety z szparagami. Są pyszne.Szparagi ugotowane dodaje do omletu i smaze.
Wanda Elminowska. [2007-04-27 14:31:48]
szparagi smakuja najlepiej polane sosem holenderskim a do tego mlode ziemniaczki z koperkiem. (jajko sadzone lub szynka szwardzwaldzka tez doskonale nadaja sie jako dodatek) pychota
asia [2007-04-13 15:44:30]
nie umiem ich ugotować są twarde jak łyko proszę o pomoc
mordor [2007-03-31 15:43:21]
POLECAM SZPARAGI Z GRILLA. Bardzo czesto robie je na elektrycznym grillu z dodatkiem masla i gruboziarnistego pieprzu, lekko posolone. Sa znacznie smaczniejsze niz gotowane.
Magda [2006-11-30 18:02:19]
właśnie ugotowałam 8 minut na parze. Na patelni rozgrzałam masełko i dodalam świerzy wyciśnięty czosnek. Do tego dodac szparagi na doslownie minute. PYCHOTKA
skygirl [2006-11-12 01:31:32]
Mam pytanie czy ktos moze mi pomoc jak najlepiej zamrozic szparagi, gotowane czy nie gotowane mam okolo 10kg szparagow i az zal zeby sie zmarnowaly pozdrawiam i z gory dziekuje
Leo [2006-06-14 09:26:20]
pychotka ze sosem beszamelowym
iwa [2006-06-13 21:07:43]
Niebo w gębie poprostu:) jadam je tylko z masełkiem,miód..teraz planuję zrobić pierogi ze szparagami..ponoć dobre
ODP [2006-06-04 00:44:44]
Szparagi mozna zamrozic po rozmrozenie sa zupelnie jak swieze . Bardzo dobre sa z drobno posiekana szynka i drobno posiekanym jajkiem ugotowanym na twarto oraz polane roztopionym maslem. Ewa [22-05-2006]
Ewa [22-05-2006] [2006-05-22 20:06:29]
Właśnie ugotowałam, ale są trochę włókniste. Co zrobić,(jak długo gotować?) aby takie nie były?
Anna [2006-05-22 17:34:01]
Polecam: zielone szparagi owinac boczkiem i pokroic na mniejsze czesci... wlozyc do rozgrzanego piekarnika obracajac by sie bekon przysmazyl :) pycha jako \'koreczki\' :)
Pata [2006-05-20 15:29:26]
Ja uzywam glownie zielonych bo nie trzeba obierac. Jadam z majonezem lub sosem beszamelowym. Z bialych robie zupe - krem.
Elfir [2006-05-20 13:29:18]
szparagi jem od lat, szkoda,ze sezon szparagowy trwa tak krotko. przyrzadzam je z tarta bulka i maslem, ale robie tez zupe i roladki z jajkiem i szynka. Wogole zycia bez szparagow i ryb sobie nie wyobrazam. Pozdrawiam wszystkich szparagozercow Ewa
Ewa [2006-05-01 14:12:22]
Tez kocham szparagi, a moj chlopak Szwajcar nauczyl mnie je jesc z majonezem dobrej jakosci. Podchodzilam do tego pomyslu sceptycznie, tym bardziej, ze majonez nie jest mi potrzebny do szczescia kulinarnego, ale musze przyznac, ze to po prostu niebo w gebie.
magda [2006-03-29 21:43:41]
Szparagi są podobne w smaku do kalafiora i tak też je robimy.Szkoda że ludzie w Polsce je nie znają ,dobrz by było ,żeby były tańsze 1!!
halina_rytw [2006-03-01 13:13:51]
szparagi mozna jesc nie tylko z maselkiem i tarta bulka.Mozna np.zawinac w plastry szynki .Elegancja i smak doskonaly. Polecam
BONNY [2005-08-25 04:33:18]
dla mnie zielone szparagi to "miod w gębie", oczywiście najlepiej z masełkiem i bułką tartą, naszczęście mam własne na działce i zajadam się do woli.
Wiolka [2005-08-21 20:44:42]
szparagi białe z masełkiem i bułką tartą pycha
Ania [2005-08-15 13:48:04]
uwielbiam szparagi nauczylem sie jesc w niemczech maj icerwiec to szparagowe szalenstwo polecam zupe isos pycha
jan [2005-08-05 08:48:42]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.