Wiosenna dieta oczyszczająca

Czas na wiosenne porządki... nie tylko w mieszkaniu. Po zimowym letargu oczyszczenia wymaga także organizm. Konieczne jest usunięcie nagromadzonych toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, które mogą być powodem rozdrażnienia, ciągłego zmęczenia, problemów z koncentracją itp. Odtruwanie warto rozpocząć od oczyszczającej diety.

Szkodliwe toksyny

Zmęczenie, ból głowy, rozdrażnienie i brak energii to tylko niektóre objawy nagromadzenia szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Organizm jest nimi bombardowany z każdej strony. Źródłem toksyn jest na przykład niewłaściwa dieta i zanieczyszczone środowisko. Pomimo że organizm posiada zdolność neutralizowania toksyn, zdarza się, że jest ich tak dużo, że nie jest w stanie samodzielnie sobie z nimi poradzić. Wówczas należy mu pomóc. Neutralizowaniu toksyn sprzyja regularny ruch i odpowiednia dieta. Ważne jest także nawadnianie organizmu.

Podstawą diety oczyszczającej powinny być warzywa, owoce i woda. Nie oznacza to jednak, że należy rezygnować z nabiału, mięs czy produktów zbożowych. Jak w przypadku każdej diety, podczas kuracji oczyszczającej ważny jest rozsądek. Nie ma mowy o głodówkach. Odpowiednio skomponowane menu w diecie odtruwającej musi uwzględniać składniki, które oczyszczają nerki i wątrobę oraz regenerują te narządy. Dieta powinna opierać się na produktach bogatych w witaminę A, E - silne przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3.

Błonnik pobudza bowiem układ pokarmowy do pracy, wiąże toksyny i ułatwia ich wydalanie oraz wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Dobrym źródłem błonnika są produkty zbożowe z pełnego przemiału (razowe pieczywo, gruboziarniste kasze, brązowy ryż), nasiona roślin strączkowych, owoce i warzywa.

Warzywa i owoce powinny być elementem każdego posiłku. Są bogatym źródłem witamin i minerałów, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Warzywa są niskokaloryczne, dlatego można sięgać po nie bez obawy o zbędne kilogramy. Najbardziej wartościowe są spożywane na surowo lub gotowane w niewielkiej ilości wody.

Źródła substancji odtruwających:

  • witaminy z grupy B, które znajdują się w zielonych warzywach liściastych (kapuście, brukselce, brokułach, szpinaku), nasionach warzyw strączkowych (fasoli, grochu, soi, soczewicy, ciecierzycy), orzechach, kaszy jęczmiennej;
  • witamina A, której dostarczają produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, śmietana, masło, żółtka jaj, tran, wątroba, ryby morskie;
  • beta-karoten znajduje się w żółtych, pomarańczowych, czerwonych owocach i warzywach, a także w zielonych warzywach liściastych;
  • witamina E, którą zawierają oliwa, oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy), kiełki pszenicy, orzechy, pestki słonecznika i dyni, zielone warzywa liściaste;
  • kwasy omega-3 znajdują się w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, tuńczyk, śledź), orzechach, nasiona lnu i soi.
  • Oczyszczające herbatki ziołowe

    Podczas diety oczyszczającej należy wypijać codziennie przynajmniej 2 litry płynów. Można pić niegazowaną wodę mineralną, ale można wspomagać się także herbatkami ziołowymi.

    Napary, które szybko usuwają toksyny z organizmu to m.in.:

  • zielona herbata jest bardzo dobrym źródłem polifenoli, czyli silnych przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki i oczyszczają organizm z toksyn. Oprócz tego napar reguluje wydzielanie żółci, poprawia przemianę materii i wspomaga odchudzanie;
  • herbatka z liści brzozy działa moczopędnie, pomaga usuwać trujące i szkodliwe dla organizmu substancje. Filtruje nerki i usprawnia pracę wątroby;
  • herbatka z kopru włoskiego wspomaga trawienie i perystaltykę jelit, ma właściwości rozkurczające, przeciwdziała wzdęciom i kolkom jelitowym. Wykazuje także działanie przeciwzapalne;
  • herbatka z fiołka trójbarwnego (bratka) działa moczopędnie, napotnie i oczyszczająco. Wiąże szkodliwe produkty przemiany materii i usprawniają ich usuwanie z organizmu. Stosuje się ją wspomagająco w walce z trądzikiem;
  • herbatka z mniszka lekarskiego pobudza wydzielanie soku żołądkowego, pomaga usunąć toksyny;
  • herbatka z pokrzywy działa moczopędnie, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, zwiększa wydalanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Oprócz tego łagodzi również stany zapalne przewodu pokarmowego.
  • Produkty zakazane

    Decydując się na detoksykację organizmu należy zrezygnować z:

  • napojów zawierających kofeinę (kawy, czarnej herbaty, coli);
  • słodyczy, które jedynie dostarczają pustych kalorii;
  • alkoholu, by nie obciążać wątroby, która gorzej radzi sobie wówczas z usuwaniem toksyn z organizmu.
  • Warto pamiętać, że regularne oczyszczanie organizmu z toksyn jest warunkiem zdrowia, dobrego samopoczucia i promiennej cery.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-03-05]
    Ocena:
    4.67/5 [głosów: 6]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.