Wszystko o przygotowaniu maku

Artykuł traktuje o tym jak przygotować mak do wypieków, aby zapewnić im niepowtarzalny smak. Dowiesz się także co dodać do maku aby wzbogacić jego smak.

Mak do strucli i słodkich dań będzie smaczniejszy, jeśli po wypłukaniu go zimną woda i dokładnym osączeniu, (co najmniej przez godzinę) przełoży się go do aluminiowego garnka i zaleje ciepłym słodkim mlekiem, biorąc dwie szklanki mleka na szklankę maku. Po 15 minutach mak należy gotować na małym ogniu około 25 minut.

Opłukany mak można też zalać wrzącą wodą i gotować na niewielkim ogniu, aż ziarenka maku bez trudu dadzą się rozetrzeć w palcach. Aby skrócić czas gotowania maku, należy go wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie.

Dobrze osączony mak miele się trzy razy w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem.

Dokładne osączenie maku jest bardzo ważne, ponieważ ciasta i torty z rzadką masą makową nie udadzą się. Zbyt wilgotną masę makową można zagęścić kaszą manną lub tartą bułką.

Doskonałym dodatkiem do maku jest miód pszczeli (może być sztuczny). Do tortu daje się 1 łyżkę miodu na 2 szklanki maku, do typowych wigilijnych dań (np. kluski, kutie, łazanki z makiem) miodem można zastąpić cukier.

Robiąc strucle drożdżowe z makiem należy pamiętać, by trochę rozczynu dodać do masy makowej. Wtedy masa makowa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2003-12-09]
Ocena:
2.99/5 [głosów: 2993]
Komentarze do artykułu:
Ja dodaje też łyżke dżemu ale nie wiśniowego i wychodzi super ;)
Iwona1123 [2014-12-24 13:51:18]
Ja do maku dodaję odrobinę drożdży roztartych z cukrem, to powoduje, że masa też odrobinę rośnie i mak nie odchodzi od ciasta. I oczywiście ciasto przed wyłożeniem masy makowej smaruję białkiem.
Monika [2014-12-15 17:05:51]
Ja zamiast czasochłonnego gotowania i mielenia stosuję gotową masę makową. Mogę polecić Helio, bo zawiera już bakalie i miód, a w smaku myślę, że jest lepsza niż mak sypany.
iwonka.borek [2010-03-31 09:24:31]
ja zawsze zawijam makowiec w papier do piczenia i skorka nigdy nie peka ani nie odstaje(w trakcie pieczenia dziurkuje ciasto)
kasia [2009-12-12 23:45:02]
z makiem nie mam problemu ale strucla zawsze po srodku się rozwala
ella [2009-04-12 21:20:16]
Drożdże należy pokruszyć, dodać do nich trochę mąki i trochę letniego mleka - wszystko dokładnie wymieszać - powinna wyjść masa o gęstości śmietany. Później rozczyn należy nakryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Dorota [2008-01-17 19:56:16]
Dorotko na czym polega rozczyn z drożdzy? Z góry dziekuje
Ewa [2008-01-16 14:08:30]
Moja metoda aby ciasto nie odstawało od nadzienia, trzeba ciasto posmarować pianą z ubitych białek - sprawdzone
Anulka [2008-01-14 08:51:30]
zawsze miałam problem z pękającym makowcem. dziekuje za radę
Hania [2007-12-19 20:57:37]
mak nie będzie oddzielał się od ciasta jak upieczesz go w papierze,pozostawiając trochę luzu.Papier koniecznie musi schodzić się pod spodem.Wychodzi idealne.Robię do strucli ciasto kruche ale zamiast proszku daję drożdże.Polecam.
Ania [2007-12-07 10:03:19]
Ja też dodawałam kakao, ale wtedy mak był gorzki. Ja prażę mak z bakaliami na margarynie, na wolnym ogniu.Dzięki za pomysł dodania do maku rozczynu.Pa, pa.
Lucka (05.11.2007) [2007-11-05 15:10:44]
Po wyrośnięciu zawiń strucle w papier do pieczenia a końce zawinąć pod spód.nie będzie odstawała.
Gosia [2007-11-02 22:53:30]
Do maku dodaję mnóstwo bakalii i wychodzi o.5 kg maku i prawie 1 kg bakalii to dopiero pycha. jest to porcja na ciasto z 1kg mąki. Mniej nie zarabiam bo moja 4 osobowa rodzina chodziłaby głodna.Makowiec piekę tylko dwa razy w roku na święta i wszystkim bardzo smakuje. Ale mak uwielbiam
Jaga [2007-09-19 21:29:14]
do maku dodaje się jajo i kako,miod i to jest makowca cud !
Weronika [2007-09-04 18:46:57]
Hey mój sposub aby strucla makowa nie pękała to jest metoda od mojej babci poprostu wbijam w zwiniętą strucle słomi takie ze zborza przez tą rurk słomianą ucieka powietrze i ciasto jest pięknie wyrośnięte i nie pęka na jedą strucle dwie słomki pa pa
miki [2007-08-14 09:19:12]
do masy makowej dodaję starte na tarce jabłko jest wtedy wilgotniejsza
oo [2007-08-13 11:50:35]
co zrobic zeby strucla nie pekala ,
77anovi [2007-02-24 17:04:39]
A to stara pewna metoda aby skorka nie odstawala poprosto nakuwam ciasto przed pieczeniem wykalaczka i problem z glowy
dsas [2006-12-22 05:12:41]
Zawsze wypiekam na święta strucle dla moich dorosłych córek. Zawsze strucle były pyszne ale też zawsze odstawała skórka od ciasta. To był problem. W tym roku spróbuję Twoją metodę, dziękuję.
Mozarcik [2006-12-06 16:11:07]
ja mak paże w wodzie.jest super.
hanka 135 [2006-11-08 15:44:24]
Ja też gotuję mak w mleku, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł, by do masy makowej dodać rozczynu z drożdzy. Wielkie dzięki.
Lucyna [2006-09-22 17:56:20]
Dorotko twoje porady sa doskonale, ja tak zawsze postepowalam zmakiem w zaleznosci od tego czy mialam duzo czasu czy malo. Ale mak gotowany w mleku jest smaczniejszy i jest lepsza konsystencja ciasta makowego.
Maria 23.04.2006 18:05 [2006-04-23 18:05:51]
ja do maku dodaję kilka łyzek dzemu wiśniowego lub mirabelkowego i troszkę alkohollu najlepiej amaretto
dana2005 [2006-04-06 22:38:42]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.