Zbieranie i suszenie grzybów

Jesień urzeka swymi kolorami i jest wymarzoną porą dla grzybiarzy. Pyszne grzybki mają to do siebie, że nie trzeba ich od razu zjadać. Można je np. ususzyć...

Na początek zasady grzybobrania:

  • grzyby powinno się zbierać do koszy lub wiader, natomiast nie powinno do reklamówek, gdyż łatwo się w nich łamią i zaparzają, a to może być powodem wytwarzania się w grzybach niebezpiecznych dla zdrowia substancji;

  • zrywając grzyby należy wykręcać je delikatnie z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni;

  • nie należy zbierać grzybów zbyt starych i wodnistych, ponieważ mogą być szkodliwe dla zdrowia;

  • grzyby powinny być przebrane jeszcze tego samego dnia w którym zostały zerwane, ponieważ pozostawione do następnego dnia ulegną szybkiemu zarobaczeniu;

  • gdy nie jesteśmy pewni czy dany grzyb jest jadalny, najlepiej go wyrzucić;

  • nie wolno niszczyć grzybów trujących, ponieważ są one pokarmem dla zwierząt leśnych.

Przygotowanie grzybów

Przed przystąpieniem do suszenia grzyby należy dokładnie oczyścić z ziemi, resztek ściółki i innych zanieczyszczeń. Do suszenia nadają się tylko świeże i zdrowe grzyby. Natomiast uszkodzone, robaczywe i rozmiękłe należy odrzucić. Nie powinno się myć grzybów przed suszeniem.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

  • nawleczone na nitki lub sznurek;

  • nabite na drut lub patyk;

  • rozłożone na metalowych sitach lub blachach.

Metody suszenia:

  • na słońcu;

  • na piecu, kaloryferze;

  • w piekarniku;

  • w suszarkach do grzybów.

Warto wiedzieć...

  • suszenie grzybów można rozpocząć w promieniach słońca, a potem dosuszyć w ciepłym piekarniku;

  • ważna jest temperatura suszenia (wtedy grzyby nie utracą właściwości odżywczych i witamin). W początkowym etapie nie powinna ona przekraczać 50˚C, później gdy grzyby stracą większość wody temperaturę należy zwiększyć do 60-70˚C;

  • grzyby można suszyć w całości, bądź same kapelusze, nóżki lub też jako krajankę grzybową (małe grzyby najlepiej suszyć w całości);

  • susząc grzyby należy je od czasu do czasu poruszyć, aby nie przywarły do blachy, na której są rozłożone;

  • na blachach lub sitach grzyby powinno się układać warstwami, aby za szybko nie wyschły;

  • wysuszone grzyby można przerobić na mączkę grzybową (przez zmielenie suchych grzybów w młynku, taką mączkę przechowuje się również w szczelnie zamkniętych słoikach, a później dodaje się do zup i sosów w trakcie gotowania);

  • suszone grzyby zawieszane na nitkach pełnią funkcje dekoracyjne, jednak tak pozostawione szybko nasiąkają wilgocią i pleśnieją;

  • dobrze wysuszony grzyb jest elastyczny i łamie się dopiero, gdy mocno go zegniemy;

  • niedosuszony grzyb nie będzie dał się złamać;

  • przesuszony grzyb będzie bardzo kruchy;

  • grzyby cenione są przede wszystkim za smak i niezastąpiony aromat, który zwielokrotnia się podczas suszenia.

Jak przechowywać wysuszone grzyby?

Należy przełożyć je do suchego metalowego, drewnianego lub plastikowego pudełka wyłożonego papierem. Można też przełożyć je do szklanego słoika, który później należy przechowywać w ciemnym miejscu. Pojemnik z grzybami powinien być szczelnie zamknięty, w przeciwnym razie grzyby chłoną wilgoć, tracą aromat i pleśnieją.

Przygotowanie suszonych grzybów do gotowania

Przed dodaniem suszonego grzyba do potrawy należy go umyć. Przed użyciem suszone grzyby powinny być przez kilka godzin moczone w wodzie. Woda z namaczania może być zużyta do danej potrawy, np. zup, sosów lub dań mięsnych. Natomiast grzyby zanurzone od razu we wrzątku twardnieją.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2007-10-01]
Ocena:
3.27/5 [głosów: 464]
Komentarze do artykułu:
suszone grzyby przechowuję w zamrażarce .... tam się żaden molik nie dostanie !!!!!
wanda [2010-08-17 21:23:11]
Grzyby suszone muszą być b.dobrze wysuszone, nie zginające się ( jeżeli są giętkie, to na pewno mają w sobie wilgoć, która z czasem wytworzy pleśń ). Prosty sposób na stwierdzenie czy grzyb jest suchy: trzon ( korzonek) jest sztywny i przy silniejszym nacisku odpada od kapelusza. Suchy grzyb nie kruszy się, a łamie na kawałki. W opakowaniu plastikowym ( woreczek) nie powinno być żadnych okruszyn, które świadczą o zarobaczywieniu i innych nieczystościach. Grzyb suszony ma gwarancję 12 miesięczną, a surowy 48 godz.Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach do art. spożywczych.
grzyboznawca [2010-07-06 19:27:42]
zalezy do czego zuzywamy potem suszonych grzybow- ja dziele je na mniejsze kawalki i wrzucam i wymieszam do letniej wody(przegotowanej) na 10-15 minut dobre sa do bigosu albo golabkow albo tak do roznych zup//// czy tez do robienia sosu grzybowegona rozne makarony i miesa, ale wtedy trzeba je jakos rozdrobnic rozgniatajac na miazge i mieszac _ patrz-sosy grzybowe
lolek-canada [2009-11-16 10:40:07]
do sloika mozna wrzucic taka mala papierowa torebreczke(jesli ja macie) wypelniona substancja pochlaniajaca wilgoc
lolek-canada [2009-11-16 10:34:19]
ja grzyby pokrojone susze luzno polozone na duzych talerzach, latem na sloncu 1 dzien(od czasu przekladam)a zima w pomieszczeniu w temp pokojowej do 2 dni- nie wieszam grzybow na nitkach, bom nie artysta , a grzyby nie bielizna- potem wkladam do mikrofalowki na 15 sekund kazdy talerz iprzekladam grzyby na druga strone- takich grzan robie 4-5 z kazdym talerzema potem znow na 1 dzien susze w temp pokojowej, ale zawsze sprawdzam czy dobrze wyschly przy grzaniu w mikrofalowce
lolek-canada [2009-11-16 10:31:43]
Przechowywałam w woreczku i zalęgły się mole, fuj! Nawet liść laurowy nie pomógł... Wszystkie grzyby trzeba było wyrzucić. W tym roku spróbuję przechować w słoikach. Jeśli są dobrze wysuszone, to chyba nic im nie powinno się stać?
Maria [2008-09-07 08:48:41]
sprawdzone ze w sloiku jest najlepiej pszettszymywac ale najpierw dokldnie wysuszyc
stanislaw [2008-04-05 17:42:29]
Napewno można w szczelnym słoiku-są super,sprawdziłem przez kilka sezonów. kakulec 25.11.07
kakulec49 [2007-11-25 10:35:39]
Lniany woreczek tak ,ale mogą się pojawić w woreczku moliki
kakulec49 [2007-11-25 10:31:38]
Do naczynia z suszonymi grzybkami dodaj lisc laurowy a nie zalegnie sie robactwo.
rvitek [2007-11-03 21:04:16]
ja wiem że najlepiej przechowywać grzyby w szczelnie zawiązanym worku płóciennym, w miejscu ciemnym i przewiewnym
roman.brozek@interia.pl [2007-11-02 03:23:28]
Tak, moja babcia zawsze przechowuje suszone grzyby w szczelnie zamkniętym słoiku. Taki słoik z grzybami musi stać w ciemnym miejscu.
Dorota [2007-10-24 19:46:43]
czy aby napewno wysuszone grzybymogą być przechowywane w zamkniętym szczelnie słoiku?
hania [2007-10-24 18:34:16]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.