Przepisy Extra Dodaj przepis

Jak kupować i przechowywać wędliny?

Najdłużej zachowują świeżość wędliny suszone i podsuszane, a także wędzone, sprzedawane w naturalnych, przepuszczalnych osłonkach.

Lepiej kupować wędlinę w całości. W plasterkach szybciej traci świeżość (staje się lepka). Jeśli kupujemy wędlinę krojoną, warto podzielić ją na kilka jednorazowych porcji, a każdą z nich zapakować osobno. Porcje zawijamy w folię spożywczą lub pergamin, a następnie w folię aluminiową. Te dwie warstwy zabezpieczą wędlinę przed wysychaniem i psuciem się.

Praktycznym rozwiązaniem są plastikowe pojemniki ze szczelnymi pokrywkami do przechowywania. Podczas zakupu warto sprawdzić czy posiadają symbol potwierdzający, że są przeznaczone do przechowywania żywności.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2012-08-29]
Komentarze do porady:
Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.