Przepisy Extra Dodaj przepis

Jak obchodzić się z czosnkiem?

Czosnek długo gotowany traci wyrazisty smak i zapach. Należy dodawać go do potraw pod koniec gotowania, wtedy zachowuje swoje walory kulinarne. Za mocno zrumieniony i zbyt długo smażony czosnek gorzknieje.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2003-12-10]
Komentarze do porady:
К любому мясному блюду можно подавать соленый чеснок. Для приготовления соленого чеснока отбираем только крупные головки, не подверженные гниению. Чеснок моем в холодной воде и очищаем, не допуская оголения долек. Укладываем чеснок в банки, заливаем холодной водой. Оставляем на трое суток, ежедневно меняя воду. Приготавливаем рассол – в одном литре воды размешиваем 100 г. соли. Ставим рассол на огонь и доводим до кипения, после чего охлажденный рассол подвергаем фильтрованию. Укладываем чеснок в банки. Заливаем приготовленным рассолом так, чтобы весь чеснок был прикрыт. Накрываем банки крышками и храним в прохладном помещении. Powyżej przepis na czosnek kiszony. Przepis sprawdzony - czosnek doskonały. Do solenia należy przygotować tylko całe i zdrowe główki czosnku (NAJLEPIEJ MŁODEGO). Główki należy obrać z zewnętrznych łupin, jednak ważne jest aby pozostawić 1-2 warstwy trzymające główkę w całości. Z łodygi zostawiamy 3-4 centymetry. Główki układamy w słoju i zalewamy czystą wodą, którą co 24 godziony wymieniamy. Niektóre przepisy mówią nawet o 7 dniach i 7 zmianach wody, ale ja robię 3 zmiany wody i czosnek wychodzi doskonały. Po 3 dobach zalewamy czosnek solanką: na każdy litr wody dajemy 100 g soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Mój czosnek jest gotowy po około miesiącu. Polecam (można zjeść do obiadu albo wódeczki i główkę chrupiącego czosnku a na drugi dzień i tak nikt od nas nie poczuje "woni").
stocho [2010-10-22 20:21:56]
Ja dziennie zjadam przynajmniej jeden żabek czosnku ponieważ mam grzybice paznokci
Benia [2010-04-20 14:51:50]
super zdrowa mikstura , to : obiera sie czosnek , nastepnie wrzuca sie do słoika z zalewa po ogórkach kiszonych.Odstawic na 2-3 tygodnie, mamy smaczne i zdrowe żarcie.
janek [2009-07-26 13:57:44]
czosnek to w naszym klimacie najlepsze lekarstwo
nata [2009-02-26 14:07:13]
Kiszony czosnek: do przegotowanej wody dodać soli , na 2 litry łyżeczkę lub1,1/2 lyżeczki wodę odstawić do wystudzenia .obrać ząbki czosnku i w glinianym( najlepiej) naczyniu układać koper ( taki do kiszenia ogórków)warswę zabków czosnku, i znów koper i zabki czosnku , na górze ułozyć koper i zalać wodą ze sola , obciązyć i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce - kiszę czosnek tak jak ogórki , potem przełożyć do słoików i zagotować - pychota na zime !
Gabi [2008-02-18 18:04:35]
a ja polecam czosnek pieczony, przy okazji pieczenia mięsa.Wkładamy kilka główek czosnku bez obierania.Po upieczeniu wycisnąć ząbki ze skórki.Jest to naprawdę pyszne smarowidło do chleba i nie tylko.
Krystyna [2008-02-03 12:12:44]
JA TEZ UWIELBIAM CZOSNEK! DZIEKI ZA RADY! -
MłODA GOSPODYNI [2007-12-04 23:03:17]
KOCHAM CZOSNEK NIEWOBRARZAM KUCHNI BEZ NIEGO
KUHARZ [2007-11-07 16:47:51]
Czy ktos moze zna przepis na zmiazdzony swiezy czosnek ktory mozna przechowywac jako przyprawe. Chodzi mi o surowy czosnek, jak go mozna na dluzej zakonserwowac. Z gory bardzo wdzieczna.
Justka [2007-06-30 00:34:06]
Czy nie sądzicie, że teraz w marcu nie ma w sklepach dobrego czosnku?
twas@wp.pl [2007-03-31 11:12:17]
Nigdy nie lubiłam czosnku ale od kiedy poraz pierwszy ugotowałam zupę z soczewicy z czosnkiem po prostu go uwielbiam i dodaję do każdej (no może prawie każdej) potrawy :)
Diamanda [2007-03-21 13:35:52]
w pizzeri dają czosnek na pizze- tylko nie pamiętamjak oni to robią.... czy czasem nie czosnek zmiksowany z olejem?
monika [2007-02-16 18:04:50]
a ja osobiście nie robię żadnych mikstur .Ząbek a najlepiej dwa włożyć do zgniatarki(coś takiego jak dziadek do orzechów tylko z pojemnikiem aby czosnek nie wyleciał) rozsmarować na chlebek z masłem na to posmarować serkiem i co wieczór wciąć kawałek . Zadna grypa żadne przeziębienie żaden katar...a jeszcze i żona będzie zadowolona (nie od zapachu)
kazek [2007-02-12 13:37:21]
Pilnie potrzebuję przepisu z czosnkiem na przeziębienie - katar i kaszel - które nie daje mi żyć już od 2 tygodni. A teraz ojciec, który ma niewydolność serca zmaga się od wczoraj z uporczywym kaszlem.
Elba [2007-02-05 14:44:21]
jedzac czosnek z chlebem zalecam popijac go kefirem, kwasnym mlekiem, kwasna smietana lub jesc z bialym serem -twarozkiem. jest b-smaczny i lagodny na zaladek.
STASZEK [2007-01-19 02:46:24]
mikstura z czosnku 1gł czosnku sok z 3 cytryn 1/2 l przegotowanej wody wszystko razem połączyć odstawić na24 godz. odcedzić . Dodać prawdziwego miodu. Pić codziennie 1kieliszek na zdrowie.
KAŚKA (CZĘSTOCHOWA) [2007-01-06 21:07:28]
ja dodaje czosnek do gotujacych ziemniakow,po ugotowaniu i odcedzeniu dodaje troszke slodkiego mleka i ugniatam- pycha zwlaszcz otej porzeroku
babalala [2007-01-03 11:45:21]
moja babcia robila nalewke czosnkowa ale tylko ona znala przepis,ostatnio dopadla mnie grypa i nikt nie zna tego przepisu -moze ktos zna przepis na skuteczna miksture.IK
inez230@wp.pl [2006-11-05 09:19:48]
bardzo mi się podoba wypowiedź Frany. Ja dodam że czosnek wzbudza też pragnienie wody. A woda oczyszcza organizm. Samo zdrowie
piotruś [2005-09-14 23:45:49]
Marynowany czosnek Składniki Około 65 dag świeżego czosnku, 2 szklanki białego octu winnego, 3 łyżki miodu, 3-4 małe ostre czerwone papryczki, 6 listków laurowych, po łyżce ziaren białego pieprzu i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 6 goĽdzików, 2 łyżki soli, pół szklanki oliwy z oliwek Jak ważyć? Sposób przyrządzania Czosnek obrać. Wszystkie składniki zalewy, oprócz oliwy, zagotować. Dodać ząbki czosnku i gotować 5 min. Czosnek i papryczki wyjąć, odsączyć. Ułożyć w wyparzonym słoiku. Zalewę zagotować i wlać razem z oliwą do słoika. Słoik natychmiast zamknąć i postawić w chłodne miejsce.
Basia [2005-08-09 13:17:56]
KASIULEK....podaj ten przepis jeśli możesz,na tą swoją włoską zapiekankę!!
Jola-lubuskie- [2005-08-05 21:35:41]
czy mógłby ktoś podać przepis -jeżeli takowy posiada- na czosnek marynowany?? podobno jest świetny,ale czy to prawda?
Jola-lubuskie- [2005-08-05 21:34:26]
ja czosnek dodaje praktycznie do wszystkiego ale najbardziej mi smakuje z gotowanymi klopsikami w sosie pomidorowym.Dzięki czosnku ta potrawa nabiera wspaniały aromat i jest naprawde pyszna!!!(szczególnie z ryżem)
gosia z bydgoszczy [2005-07-23 00:32:08]
Zamiast chodzic po lekarzach i aptekach,nalezy spozywac codziennie 2 zabki czosnku i nie wstydzic sie zapachu,bo wstyd to jest oczekiwac w kolejce do lekarza wsrod chorych ludzi i wydawac ciezkie pieniadze na leczenie.Czosnek jest tani i wspanialy!!! Pozdrawiam.
Frana [2005-07-20 11:45:23]
A ja dzisiaj wrzuciłam czosnek do włoskiej zapiekanki:)zobaczymy co z tego wyjdzie
Kasiulek [2005-07-14 17:31:20]
Czosnek jest cudowny Najlepsze warzywo jakie istnieje na ziemiii !!! Mniam :) Ahhh ten Aromat....
Ewelinka Siedlce [2005-07-12 20:43:01]
czy ktoś kisił czosnek?
Benia [2005-07-10 19:58:44]
Czosnek jest bardzo dobry z przyprawami i olejem, na zimę w słoiczku,poza tym chleb smarować masłem i na to dać czosnek przecisnięty przez praskę i wtedy grilować - przepyszny- polecam
K.K (2005-07-08 20:43 [2005-07-08 20:46:24]
uwielbiam chleb z grila i do tego robie masło czosnkowe polecam :)
Ja [2005-06-21 12:13:14]
czosnek jest pyszny najlepiej ze smalcem i sola..maniam i dodaje go do kazdej potrawy bo jest zdrowy bardzo i obniza cisnienie wiec powinni go jesc ludzie z nadcisnieniem,
ania [2005-06-18 16:54:37]
Witam Ja to pieke chleb z czosnkiem i tez jest super.
luty15@op.pl [2005-05-12 17:23:44]
Ja tam nie mogę żyć bez chleba Z CZOSNKIEM I SMALCEM.Żeby tak nie paliło, należy posypać kanapkę solą.Pycha! Jak widzę taką kanapeczkę to nie mogę się powstrzymać!Ale najlepiej jeść w weekend...:-))))
Fiuku [2005-03-08 11:40:29]
do Andrzeja-czy mógłbys podać przepis na kasze z czosnkiem.Uwielbiam kasze, ale z czosnkiem jeszcze nie probowalam!
Rysiaa [2005-02-08 20:52:45]
Bardzo dobry jest czosnek marynowany albo w oleju z przyprawami z dodatkiem chili.Nie ma przykrego zapachu
lipa1 [2005-02-07 16:42:47]
ja po obraniu paru ząbków czosnku rozgniatam go i mieszam z niewielką ilością sosu sojowego lub z magi i smaruję chleb masłem na to czosnek . b.dobre
anka [2005-02-04 15:43:38]
A ja rumienię kromkę chleba na patelni (smaruję go wcześniej masłem) i potem zarumieniony pocieram czosnkiem - taka domowa odmiana chleba czosnkowego, polecam - to jest pyszne.
ABN [2005-02-04 14:47:51]
czosnek łatwo się obiera poprzez zgniecenie ząbka boczną stroną noża
myska [2005-01-30 13:17:52]
CZOSNEK POPRAWIA SMAK KASZY KTÓRĄ SIĘ ZAJADAM!!! POLECAM
ANDRZEJ [2005-01-27 20:52:37]
czosnek jest znakomity z grilla. Zarumienione główki czosnku należy obrać ze skórki i rozsmarować na kromce chleba, również prosto z rusztu. Są wtedy miękkie i łatwo sie rozsmarowują
Morelka [2004-02-16 13:35:46]
Jak się go zbyt długo gotuje, to również gorzknieje. Nie należy go więc zbyt wcześnie dodawać na przykład do barszczu.
KK [2004-01-10 23:15:27]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.