Przepisy Extra

Amarantusowa szarlotka z rodzynkami

Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki z nasion amarantusa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
15 dag masła
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
Masa jabłkowa z rodzynkami:
1 1/2 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok i skórka z 1 cytryny
10 dag rodzynek
3 łyżki kaszy manny
Beza wiśniowa:
3 białka
3 łyżki cukru
1 kisiel wiśniowy
1 łyżka bułki tartej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę z nasion amarantusa, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać masło, śmietanę, żółtka, szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej. Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Do garnka przełożyć jabłka, dodać do nich cukier, cukier waniliowy, otartą skórkę i sok z cytryny oraz rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać kaszę mannę, wymieszać, chwilę jeszcze razem smażyć i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel wiśniowy w proszku, bułkę tartą i razem delikatnie wymieszać.

Do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ¾ ciasta, nakłuć i posypać bułką tartą. Następnie wyłożyć masę jabłkową z rodzynkami, potem bezę wiśniową, a na górze z pozostałego ciasta (¼) rozłożyć posypkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 st.

Ostudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, pozdrawiam :)
Dorota [2013-04-15 13:33:05]
a gdzie mozna kupić mąkę z nasion amarantusa?
tessa [2013-04-15 13:27:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.