Przepisy Extra

Ambasador inaczej

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kisiel cytrynowy (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru
7 żółtek
2 budynie waniliowe
40 dag masła
3 łyżki kakao
5 dag gorzkiej czekolady
10 dag rodzynek
puszka brzoskwiń w syropie
10 dag orzechów włoskich
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Jajka ubić na parze z cukrem, następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kisiel cytrynowy. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 160 °C. Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń.

2 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka wymieszać z resztą mleka, budyniem w proszku i wymieszać. Wlać cienką strużką do gotującego się mleka. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć, a następnie do tej masy dodawać stopniowo ostudzony budyń i nadal ucierać. Krem podzielić na dwie części.

Do jednej części kremu dodać kakao, połowę gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę, rodzynki i wymieszać, a następnie wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Do drugiej części kremu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, a także pokrojone orzechy włoskie. Wszystko razem wymieszać i przełożyć na kakaową masę.

Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach gorzką czekoladę. Schlodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
16 opinii | Wyraź opinię
4.4140195208 stars based on 1127 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
super!! przepyszny w tym dniuwszystko mi yszlo :D:D a masy ile mi wsyzlo :D:D dalem 3 budynie zamaist 2 ;] i jest super ;] jestem zachwycony:) najlepsza masa czkeoaldowa ;]
hihi [2007-07-05 18:57:54]
jest pyszny warto go sprubować
ania [2007-02-15 14:30:57]
Zrobiłam to ciasto. Jest dobre, ale masy jest stanowczo za mało. Następnym razem zrobię inną mase bydniową, lub dwa razy tyle.
Renata [2007-01-27 20:49:29]
Te cisto jest bardzo ładne i pyszne naprawde polecam je upiec bardzo pyszne.
Ania [2007-01-18 16:38:19]
PYCHOTKA. Ale przepis troche zmodyfikowalam. Do kremu dalam tylko cztery żółtka, trzy budynie i tylko szklanke cukru. Ciasto pyszne i slodziutkie jak likierek.
Edyta [2006-11-03 09:38:47]
spoko placek:D tez jestem za tym zeby dac 3 budynie zamiast dwoch:) smacznego:D
iva [2006-09-02 13:38:58]
Ciasto bardzo pyszne bardzo je polecam nie wiedzialam ze będzie tak pyszny.
ELUNIA2005 [2005-07-16 23:37:00]
AMBASADOR JEST PRZEPYSZNY SAMI SPRÓBUJCIE! pierwszy raz go piekłam ale nawet sie udał!
Aga [2005-07-15 15:48:17]
ciasto jest pyszne polecam!
Hela [2005-04-16 18:12:36]
ciasto super ale można je nasączyć dodatkowo alkoholem wtedy jest lepsze polecam
sylwia skępe [2005-04-13 13:59:42]
Ciasto jest aspaniałe , tylko zamiast 2 budyni dodałam 3 wówczas jest odpowiednio gęsta masa kremowa.Proszę dodać masło Laciate bo przy innych krem się waży.
Krysia z Piły [2005-02-03 20:19:43]
Ambasador jest pyszny,bardzo polecam .
Gosia [2004-11-25 17:41:11]
na prawdę warto je upiec
kasia [2004-11-14 22:21:12]
Dziś spróbowałam swoich sił i zrobiłam ambasadora z Pani przepisu, tylko nie wiem czy wyszedł...coś rzadka ta masa, więc wstawiłam do lodówki, nie wiem czy to coś da...
kasia333 [2004-07-07 20:58:48]
Jesli masz straszną ochotę na coś słodkiego to szybko zrób to ciasto a napewno zaspokoi twoje pragnienie!!! Ja tak zrobiłam i jest ok.:)
T.N.A. [2004-06-19 21:22:06]
jest pyszny, warto spróbować
mi [2004-05-22 08:10:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.