Przepisy Extra

Ananasowiec z bitą śmietanką na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Masa ananasowa:
3 budynie śmietankowe
puszka ananasa w syropie
Bita śmietanka:
½ litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
Do dekoracji:
5 dag białej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Ananasy pokroić w kostkę. Do soku z ananasów dolać wodę, tyle, żeby w sumie było 900 ml płynu. Szklankę płynu odlać i rozmieszać w niej budynie śmietankowe. Pozostały płyn zagotować, i do gotującego się wlać rozmieszane budynie. Chwilę pogotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Do gorącej masy dodać kawałki ananasa. Razem wymieszać i wyłożyć gorącą masę ananasową na biszkopt.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do niej lekko tężejącą cytrynową galaretkę i razem wymieszać. Gotową bitą śmietankę wyłożyć na ostudzoną masę ananasową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach białą czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
15 opinii | Wyraź opinię
4.4836363636 stars based on 55 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Te tradycyjne, czyli małe. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2015-04-30 22:44:15]
budynie maja być małe czy duże do masy ?
lidka [2015-04-30 11:01:54]
To super! Cieszę się bardzo, że ciasto tak przypadło do gustu :) Życzę smacznego i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2014-04-18 22:42:37]
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto się udało. Robiąc masę ananasową użyłam budyni z cukrem, dla mnie ciasto było słodkie, ale oczywiście można dodać jeszcze cukru, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-05 17:11:36]
Bo to właśnie miał być taki cienki biszkopt, chyba że nie urósł... może białka się nie ubiły na sztywno... ale można też upiec biszkopt z 4 jajek lub według własnego przepisu. Mam nadzieję, że ciasto smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-06 14:02:26]
To bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-26 23:52:34]
Rewelacja!!! I bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! BYło hitem tych Świąt!! Dziękuję! :)
Spes [2011-04-26 00:56:34]
Tak, jeśli użyjemy 1 litr śmietany to 2 galaretki należy rozpuścić w 2 szklankach wody. Powodzenia :)
Dorota [2011-02-18 08:34:18]
Bardzo się cieszę, że to ciasto Wam się udało i że smakowało. Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2011-01-07 14:15:54]
Robiłam to ciasto na święta . Dla mnie rewelacja delikatne w smaku, pychota. Łatwe w wykonaniu . Polecam serdecznie
Kalina M [2011-01-07 09:56:37]
Galaretkę cytrynową należy rozmieszać w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Do ubitej już śmietany dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową i delikatnie mieszamy. Powodzenia :)
Dorota [2010-12-29 13:56:22]
mam pytanie kiedy dodać tą galaretkę -sypką czy rozpuszczoną.pozdrawiam asia
asia [2010-12-29 13:27:59]
witam właśnie piekłam na świeta nie jest zbyt słodki....polecam...gościom smakował...i pracy przy nim niewiele...
delfinek_aga [2010-12-25 20:30:52]
Cieszę się, że ciasto smakowało i dziękuję za poradę. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-17 13:51:33]
Bardzo dobre i orzeźwiajace ciasto. Proponuję do gorącego budyniu wsypać jeszcze galaretkę cytrynową, wg mnie konsystencja jest super.
aaneczkaa1 [2010-12-16 12:05:52]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.