Przepisy Extra

Anielskie mleczko

Anielskie mleczko

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
60 dag białego sera
kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
galaretka truskawkowa
"Anielskie mleczko":
3 białka
3 łyżki cukru
galaretka cytrynowa
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.

Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.

Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody i wyłożyć na masę z serem.

Posypać kokosem i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
159 opinii | Wyraź opinię
4.4880860876 stars based on 2602 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
jak mozna zjeść surowe ubite bialka to naprawde nie rozumiem...mozna sie przejechac na tamten swiat
basia [2010-09-20 13:59:43]
ciasto bardzo smaczne ..tylko ja jeszcze wierzch polałam polewą
syla [2010-06-22 11:07:04]
to ciasto to zamiata. Miałam kupe białek nie wiedziałąm co z nimi zrobić wiec upiekłam biszkopt i na to wyłożyłam piane z galaretka i posypałam goszka czekolada pychota leciutkie ciasto fewelacja a jakie banalne nawet z ta jedna warstwa!!!
gaguniaaa [2010-02-13 11:06:42]
Zrobiłam to ciasto, tyle że można dodawać galaretki o różnych smakach, malinową czy poziomkową albo z owoców leśnych. PYCHOTKA.
Madzia [2009-11-06 11:58:18]
0,6 = więcej niż pół szklanki.
Dorota [2009-08-12 10:48:24]
ile to jest 0.6 szk to jest 6 dk?
zuzia [2009-08-12 10:01:02]
Tak Małgosiu te ciasto stare naszych mam było pycha ale tez nie mam przepisu..jesli ktos zna to prosimy!!
eva [2009-06-21 00:26:28]
CZY ZNA KTOŚ MOŻE JESZCZE STARSZE PRZEPISY NA PTASIE MLECZKO? PAMIĘTAM JAK MOJA MAMA JE ROBIŁA Z JAJEK, ŚMIETANY I ŻELATYNY.PIERWSZA WARSTWA BYŁA Z DODATKIEM KAKO DRUGA WANILIOWA I NA WIERZCHU GALARETKA. Jeśli ktoś zna ten przepis będę brdzo wdzięczna
Małgosia [2009-06-20 12:04:50]
Można kupić gotowy już mielony ser w wiaderku. Ser można spróbować zmiksować np. mikserem, ale tą 1 końcówką, którą montuje się z boku miksera.
Dorota [2009-01-23 13:28:45]
własnie przygotowuje sie do robienia masy ... biszkopt juz upiekłam ... mam pytanko czym moge zmielic ser skoor nie mam maszynki ..???
gosia [2009-01-22 16:01:10]
surowe białka?! Okropność
Ewa [2008-11-28 09:48:37]
Ciasto wygląda na zdjęciu bardzo ładnie. Ale jak można zjeść masę z surowych białek!? Lepiej zastąpić te białka śmietaną kremówką albo mlekiem skondensowanym
Marta [2008-11-25 22:40:32]
Witajcie. Jestem trochę załamana.Niestety ser po dodaniu galaretki zważył się !!! Rzeczywiście mimo waszych porad dodania gorącej wody nic z tego nie wyszło. Myslę,że może gdybym po ukręceniu sera nie kręcąc mikserem dodała galaretkę mieszając wolno łyżką to wtedy nic by się nie stało. Chciałabym upiec go jeszcze raz ale trochę się obawiam.Poradźcie proszę, dlaczego niektórym z Was wszystko wyszło okej i bylo pyszne.
Kasiek [2008-08-15 19:33:40]
naprawde pyszne;p
lily [2008-07-01 20:47:02]
ciasto jest bardzo dobre.Polecam je wszystkim!
Ewa [2008-05-03 19:32:10]
jest naprawde pyszne
wiola [2008-04-18 22:08:49]
Ciasto bylo bardzo dobre nie za slodkie
lodzia [2008-04-14 12:31:55]
ciasto pycha, bardzo delikatne, wilgotne poprostu palce lizac
ola [2007-12-01 17:19:38]
Ciasto łatwe w przygotowaniu i wyszło pyszne!! Wszystkim smakowało. Polecam.
elviska [2007-11-28 09:41:47]
choć dopiero zaczynam swoje popisy w kuchni to ciasto wyszło mi na 5:)zapowiedzieli się goście w niedzielę,ale nie przyjechali więc schrupał je mąż i teściowie:)bardzo im smaklowało,dziękuję Edycie za przepis w imienieu początkujących pań domu...
ilona-początkująca pani domu [2007-11-10 15:13:36]
to najlepsze ciasto dla mnie i mojej rodziny -
Alicja [2007-09-26 13:53:27]
cisato ..... palce lizać.
maja [2007-09-25 11:28:48]
Białka należy przełożyć do suchego naczynia i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać mikserem na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. Do takiej masy należy dodać tężejącą już galaretkę cytrynową (galaretkę należy rozpuścić dużo wcześniej), delikatnie wymieszać i masa jest już gotowa. Powodzenia ;)
Dorota [2007-09-15 22:40:19]
Witam, nie wychodzi mi ta górna warstwa ( ta pianka) :( niewiem co robie nie tak...prosze o rade i dokładne instrukcje dotyczące zrobirnia tej górnej warstwy (pianki).
matorka wypieków [2007-09-15 10:12:32]
TO JEST NAPRAWDE PYSZNE, PALUSZKI LIZAĆ!!!
ANIA [2007-09-04 08:33:40]
Piekłam to ciasto jest łatwe w przygotowaniu i można nim zrobić dobre wrażenie na znajomych.Jest przepyszne.pycha, mniam mniam.
ela31 [2007-08-13 11:58:14]
Ser powinien być zmielony, w przeciwnym razie jak są grudki i po dodaniu galaretki - masa wygląda jakby się zważyła. Tak ogólnie powiem, że ta masa raczej się nie waży, ona po prostu ma taki wygląd - jedyna rada taka, że ser powinien być dobrze zmielony - możemy go nawet zmielić trzy razy w maszynce, i gdy ma masa serowa będzie gładka, wtedy dodajemy lekko tężejącą galaretkę (ale nie stężałą) i miksujemy. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-19 14:52:39]
Ciasto jest pyszne. Robiłam ciasto dwa razy i za każdym razem masa serowa z połączeniem galaretki zważyła się. Co zrobić żeby masa się nie ważyła.
Stenia [2007-07-18 10:58:41]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało :) Pozdrawiam serdecznie Panią, Pani Iwonko i całą firmę :)
Dorota [2007-06-07 12:47:55]
Wypróbowałam przepis osobiście i zapewniam, ze jest BARDZO DOBRE , zawsze się udaje. Dziewczyny z firmy były zachwycone, to samo za siebie wszystko mówi. Pani Dorotko bardzo pozdrawiam i cała moja firma Pani dziękuje.
Iwona [2007-06-07 09:42:38]
MI NIE SMAKOWAŁO.NIC SPECJALNEGO.
WYBREDNA [2007-05-21 23:36:57]
a je robie bardzo często bo jest pycha i zawsze szybko sie kończy
zuzek [2007-05-10 10:29:16]
Należy tutaj dodać zwykły cukier. Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-09 19:35:06]
mama pytanie jaki cukier mam dodać do ptasiego mleczka?? zwykły czy puder????
helena [2007-05-09 18:19:10]
Hej ciasto jest oki.
Sylwia-14lat [2007-05-05 08:59:03]
cistko takie ooo dobre ale lepsze są:):)
Anka16! [2007-04-30 18:27:21]
hej ciasto bardzo łatwe do zrobienia zrobiłam je sama .pyccccccccchhhhhha
czternastolatka [2007-04-30 14:07:47]
a mi jakoś to ciasto nie wychodzi
krzyś [2007-04-27 10:16:46]
Zrobiłam na te święta jest eekkkssstttrrraa. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. Iwona
Iwona [2007-04-11 15:32:00]
Super ciasto z tego przepisu piekę tylko przelewam galaretkami:)
Iza [2007-04-07 16:23:25]
ostatnio upiekłam je w tortownicy zrobiłam z niego torcik dekoracja z bitej smietany poprostu cudo.
olenka [2007-04-07 14:53:44]
Przepyszne ciasto!!!! Gratuluję!!! Polecam wszystkim.
Wiola [2007-03-25 13:31:58]
Ciacho super polecam................
syja00 [2007-03-17 17:57:26]
Ciasto bardzo dobre.POLECAM WSZYSTKIM.
Donia [2007-03-10 09:07:22]
Mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam pycha, pycha, pycha, pycha, pycha, pycha polecam aż ślinka leci!!!!!!
Krzysiulek [2007-03-05 16:36:21]
Ciasto rewelacyjne!!!!! najbardziej zajadaly sie moje dzieci,bede je często robić.Dzięki Dorotko za wspanialy przepis.
Asia z Gostynina [2007-03-01 13:12:46]
bardzo dobre
agnieszka [2007-02-22 15:45:24]
Ciasto pyszniutkie!!!!!!!!!!!!!!
patka [2007-02-12 18:05:46]
Robiłam to ciasto w sobotę i wyszło mi identyczne jak na zdjęciu:) i w dodatku jest bardzo dobre:)
Mena [2007-02-12 10:04:46]
ciasto pycha
iwa 08.02 2007 [2007-02-08 14:06:57]
to ciasto jest przepyszne. Polecam je wszystkim! nawet jest proste w wykonaniu
gabi [2007-02-04 10:30:05]
Ciasto jest suuuper! Zrobiłam na chrzciny mojej córeczki w okrągłej dużej formie. Do masy z białek dodałam sok z cytryny, który nadał piance bardziej wyraźny smak. Poolecam!
Krysia [2007-02-01 12:20:12]
dobre to ciasto. ale spodziewałam sie czegoś lepszego.trochę rozwalał mi się biszkopt przy krojeniu.
sylwia [2007-01-29 14:12:38]
Ciasto super wygląda, a jeszcze lepiej smakuje :-)
Jowitka [2007-01-28 16:22:09]
ciasto bardzo smaczne,ale na ta piane z bialek to sie nie odwazylam[piana z bialek na surowo nie brzmi zbyt apetycznie] zamiast bialek ubilam szklanke smietany 30%.Bylo pycha
markoz [2007-01-25 07:40:01]
pyszne niebo w gebie
asia [2007-01-23 23:06:03]
Po prostu super, pod każdym względem!!!
Dana [2007-01-23 15:49:33]
a salmonella? przeciez tam jest surowe jajko!!! niezdrowe
olenkawb [2007-01-22 23:43:29]
pychota
Patryk W [2007-01-09 21:08:07]
pycha
eliza [2007-01-06 18:37:07]
ciasto pyszne,zrobiło furore i napewno zagosci w moim domu. Moja córka juz zamówiła je sobie na urodziny. Bardzo dziekuje za przepis.
Mircia [2006-12-26 16:51:58]
Smaczne i lekkie ciasto. Prezentuje się też bardzo ładnie. Dziękuję Ci Edytko za podzielenie się przepisem.Pozdrawiam Cię serdecznie.
renigliwice [2006-12-25 21:24:32]
staromodne to ciasto i mało smaczne
gosia [2006-12-20 21:53:02]
Oczywiście można użyć gotowego biszkoptu, ale należy pamiętać, aby nasączyć go ponczem. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-20 15:21:50]
Zepsol mi sie piekarnik i to przed samymi Swietami a mam wielka ochote zrobic ptasie mleczko Czy moge uzyc gotowego biszkopta?Wiem ze nie to samo ale moze nie wyszedlby zle?
INKA [2006-12-20 11:14:02]
ciasto godne polecenia naprawdę!!!!!!!!!!!!!!!!!PYCHAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!11
aga21emi [2006-12-12 15:29:14]
mniamniusie ciasteczko!!!!!!!!!
SZAKIRA [2006-12-12 00:17:13]
Super, niebo w gębie!!!
Kasa [10.12.2006 18:30 ] [2006-12-10 19:49:12]
ciasto jest przepyszne ,smakowało wszystkim,
alina]06.12.2006r] [2006-12-06 17:14:12]
Tak, tylko biszkopt ma być upieczony, a na niego wykłada się kolejne masy i ... całość do lodówki. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-28 09:05:13]
tylko biszkopt ma być upieczony, tak? nie dajemy na chwilę do piekarnika gotowego, no nie? pytam bo ostatnio słyszałam o salmonelli i troche mnie to przeraziło. Przepis łatwy do wykonania a przede wszystkim prosty...chyba sie na niego napaliłam
Ania [2006-11-27 16:56:07]
Ciasto pycha znika w 5 minut
Anka(20.11.2006 19.04) [2006-11-20 19:05:18]
bomba:) zero mas, delikatna konsystencja, mniam mniam, robię go już 4 raz i za kazdym razem rodzinka zjada go w przeciągu 24h:) serdecznie polecam!!
brookerka [2006-11-18 13:01:38]
bardzo dobre ciacho
neta [2006-11-15 22:16:52]
ciasto jest pyszne ,ale nie każdemu smakuje
krystyna [2006-11-03 19:20:18]
bardzo dobre ciasto-tylko troche mniej cukru -polecam
helga [2006-10-09 18:58:46]
Ciasto jest pyszne po prostu pychota!!!Biszkopt mozna nasączyc innym aromatem .Szczególnie polecam na dziecięce uroczystości.
sylwiaa [2006-10-03 12:34:01]
ciasto pyszne i proste, wyszło mi a robiłam pierwszy raz jakiekolwiek wypieki:) Gorąco polecam
Meggi [2006-09-23 15:35:50]
Podoba mi się pomysł z wykorzystaniem masy serowej na dole, a bialkowej na górze. Tylko zamiast posypywać wierzch ciasta wiórkami, zrobilabym esy floresy z gorzkiej czekolady. Nie lubię wiórek kokosowych.
Lucyna [2006-09-22 18:32:39]
ciasto pyszne polecam, daje troche nmniej cukru
jola Śl. [2006-07-19 06:30:51]
wyglądało pysznie, ale niestety ser bardzo mdły
Mika [2006-07-15 16:02:21]
Cieszę się Asiu, że Ptasie mleczko cieszy się u Ciebie, tak dużym powodzeniem :) Zapraszam też do skorzystania z innych przepisów. Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków ;)
Dorota [2006-06-20 12:00:15]
Piekę ten placuszek od dwóch lat. Przepis znalazłam na tej stronce (dziękuję Dorotko za "smaczne " przepisy). Jest wyśmienity, całej rodzince smakuje, Pozdrawiam
Asia [2006-06-20 10:54:46]
Bardzo smaczne, polecam wszystkim, ładnie sie też prezentuje na stole, wyszedł mi tak jak na załączonym obrazku, polecam!!!
Ewcia S [2006-05-31 14:05:44]
Oczywiście, Amatorko gotowania masz 100% rację :) po co dokładać niepotrzebnych kalorii. Można krem uratować właśnie takim sposobem, jaki podajesz. Dodam jeszcze, że przypomniało mi się że moja mama ma podobny sposób na ratowanie kremu, a mianowicie dodaje ona do zważonego kremu wrzącą wodę (kilka łyżek) i długo, długo miksuje aż krem się naprawi :)
Dorota [2006-05-16 13:31:34]
Doroto jeżeli chodzi o porade co do zważonej masy serowej to może i sie sprawdza ale poco dokładać niepotrzebnych kalorii skoro masę da się uratować przez miksowanie jej w gorącej łaźni wodnej.
Amatorka gotowania [2006-05-12 14:14:49]
przepyszne, ja za każdym razem daje inne galaretki - jest ciekawie i smacznie
Aneta [2006-04-07 19:19:22]
Te ciasto jest WSPANIAŁE polecam każdemu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Madzia [2006-03-04 20:01:44]
Ciasto naprawdę super !!! Wszystkim smakowało ! Wyglądało identycznie jak prezentowane na zdjęciu . polałam je polewa czekoladową zamiast wiórek SUPER!
Jadżka [2006-03-02 21:09:36]
ciasto jest super wszystkim smakowało,zamiast białek dałam bitą śmietane .
ewa [2006-02-20 09:44:47]
ciast przepyszne, poprostu arcydzieło, ja na wierz położyłam owoce (brzoskwinie i wiśnie) i wylałam galaretkę, wyszło wspaniale, naprawde polecam wszystkim
pszczółka maja [2006-02-12 19:53:02]
Witam Cię Gosiu :) Miałam podobną sytuację, ale z samą galaretką. Zrobiłam sobie 4 galaretki, każda miała inny kolor, następnie położyłam je na parapecie, żeby szybciej stężały. Niestety po ok. 2 godzinach galaretki straciły swoje kolory - wszystkie były właśnie takie 'białe, jasne'. Podejrzewam, że winowajcom jest słońce, które wyciągnęło kolory galaretek ;). Moja porada jest taka: gdy odstawiamy galaretkę, aby stężała, należy ją wlać do nieprzezroczystego naczynia i dodatkowo to naczynie należy czymś nakryć (np. talerzykiem). Tak samo należy postępować z galaretką rozlaną już na cieście, albo z masą, która zawiera w sobie galaretkę - jak w przypadku tego ciasta. Takie ciasto należy czymś nakryć lub po prostu włożyć je do lodówki. Myślę, że to powinno zapobiec 'blaknięciu' masy. Pozdrawiam :)
Dorota [2006-02-11 17:26:42]
bardzo bardzo pyszne to wasze ptasie mleczko!!!!! muglbym to jesc godzinami
kucharz Daniii [2006-02-11 14:03:07]
Mam pytanie. Co może być przyczyną, że część różowa z galaretką na drugi dzień zrobiła się prawie biała. Jak można temy zapobiec?
Gosia [2006-02-10 23:36:50]
na kolana nikogo nie powaliło-wygląda i smakuje tak sobie.
minka [2006-02-03 17:15:12]
super ciasto!!!!!!!!!przede wszystkim nie słodkie i delikatne !!!mój mąż mógłby je jeść na okrągło
justysia 24 [2006-01-30 10:45:03]
CIASTKA SUPER BARDZO SMAKUJĄ
GABI [2006-01-26 15:02:22]
ciastko, palce lizac i tak malo kalorii, ze dlugo bede je piekla. Dzieki za wspanialy przepis, majka
majka [2006-01-25 05:16:47]
pyszne ciasto robie podobne
Agata [2006-01-22 12:00:07]
ciasto na zdjeciu wyglada ładnie ale jest takie sobie
pipi [2006-01-20 15:58:06]
bardzo smaczne nie za słodkie polecam
dzidek [2006-01-20 12:41:38]
normalnie rozpływa się w ustach pycha
damian k [2006-01-03 16:51:43]
Masło lub margarynę nie należy rozpuszczać, lecz utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając należy dodawać żółtka, cukier, zmielony ser, a na koniec tężejącą galaretkę. Powodzenia :)
Dorota [2005-12-22 21:29:05]
ale ta margaryna ma byc rozpuszczona
monia [2005-12-22 14:37:08]
Placek bardzo smaczny ,wszystkim smakował,a szczególnie mojemu mężowi, zrobię go na święta.Polecam to ciasto !
Basia [2005-12-19 14:18:41]
Ciasto lekkie ,pyszne poprostu rozpływa się w ustach ;-)
NATALIA [2005-12-19 11:42:40]
ciasto świetne poprostu rozpływa się w ustach jest delikatne i lekkie
agata [2005-12-10 10:45:51]
ciasto jest swietne, latwe do zrobienia.polecam
ela [2005-12-09 23:49:18]
pyyyyyyyyyyyyyyyycha
anulka [2005-10-29 10:08:04]
hej zrobilam wasze ciasto i.... jest na prawde super!!!mam jedna rade-dlugo nie zwlekajcie z wykoleniem ams na biszkopt :P zycze powodzenia =D
Beatka =) [2005-10-22 16:16:53]
ciasto pierwsza klasa!Ale ja jeszcze dodatkowo smaruję spód ciast dżemem truskawkowym ,co zyskuje na wilgotności i podkreśla smak!
alexa72 [2005-10-16 17:39:36]
zrobiłam to ciasto bardzo wszystkim smakowało serdeczne dzięki lubię wyprubować nowe pszepisy
Renia [2005-10-02 20:48:03]
To jest poprostu rewelacja !!!! To ciasto trzeba chować przed rodziną bo znika w mgnieniu oka. Palce lizac. Ja zrobiłam wersję Zuzi: zamiast piany z białek ubiłam kremówke i do niej dodałam galaretkę. Polecam wszystkim. Piekłam różne ciasta i zawsze wszystkim smakowały ale to pobiło wszystkie!
Marika [2005-09-27 17:11:35]
ciasto jest rewelacyjne tylko dałam dwie galaretki do twarogu i nie dawałam wiórek kokosowych
marta [2005-09-27 14:40:13]
Ciasto delikatne i bardzo dorbre. Zamienilam ser na ricotta ser (mieszkam poza Polska) i wyszlo dobre, ale chyba powinnam dac 2 galaretki to by wyszlo tezsze. Ogolnie latwe ciasto, no i zamiast biszkoptu mozecie upiec ciasto z torebki biszkoptowe zeby bylo szybsze. To jest moj pierwsy udany przepis z internetu. Mam mnowstwo kulinarnych ksiazek, ale co do ciast to czasami one wychodza dla obcokrajowcow. Dziekuje Pani Dorotko za udane ciasto... moja rodzina bedzie uwielbiac bo moj maz nie jest Polakiem ale wcina ptasie mleczka tylko chuczy... teraz zrobie mu jedno ale wielkie!!!!
Mariolka Z USA [2005-09-22 19:52:19]
ciasto jest ochydne za mało galaretki a za dużo sera! Całkowicie zmieszane proporcje!!!!! Nie polecam!!!!
AGA [2005-09-16 09:00:28]
nie polecam po wlaniu galaretki, masa serowa sie zważyła!!!!!!!!!!
marzena [2005-09-13 14:59:19]
ciasto smaczne i szybko je się robi-polecam
Gosia [2005-08-21 16:18:44]
ciacho pycha latwe w przyzadzeniu i lekki.mam 12 lat a nie sprawilo mi zrobienie tego ciasta klopotu dzieki
olivvvvia [2005-08-18 18:23:19]
Aby masa się nie zważyła: Podstawowa zasada: wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę, ser, masło i jajka należy wcześniej wyciągnąć z lodówki. W przypadku, gdy masa się zważy, należy do czystej i suchej miski dać ok. 10 dag miękkiego masła, utrzeć go na puszystą masę, i ciągle ucierając dodawać po trochu zważonej masy.
Dorota [2005-07-31 13:55:25]
Co mam zrobić żeby łącząc margaryne z serem nie ważyło się?
Gabi [2005-07-31 13:16:34]
ciasto jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.Polecam wszystkim początkującym kucharkom, które chca zaimponować mężowi i teściowej :)
Aga [2005-07-09 13:07:46]
ciasto poprostu PYCHA u mnie ma 6+ cala rodzina sie nim zajadala a co najwazniejsze bardzo smakowal mojej przyszlej tesciowej.naprawde polecam bo warto!!!!!!1
smakosz [2005-06-24 22:27:02]
hmm dobre , ale nic aż tak nadzwyczajnego wiec nie wiem czym Wy się az tak zachwycacie :) Znam o wiele smaczniejsze ciasta:)
Sylwia [2005-06-18 23:36:23]
ciasto jest po prostu wyborne!!!!! Ja wzbogacilam smak ciasta dżememtruskawkowym -smarujac biszkopt dżemem,wtedy smak jest o wiele wykwintniejszy.Gorąco polecam i dziękuje za przepis.
alexa [2005-06-14 22:40:21]
BARDZO DOBRE ...SPOKO.
BETI [2005-06-09 15:05:29]
Przygotowanie ciasta trwa ok. 1 godzinki. Należy poczekać, aż upiecze się biszkopt, no a potem przygotowywać po kolei masy, należy też wcześniej rozpuścić gataretki, aby już były lekko stężałe.
Dorota [2005-06-07 12:03:11]
skoro kucharz neguje ten przepis niech poda lepszy
Marta [2005-06-05 20:55:29]
ile czasu trwa przygotowanie
jola [2005-06-03 19:58:46]
Ciasto jest przepyszne.I wygląda identycznie jak z obrazka. Mała rada: Mase można wykonać znacznie szybciej uzywajac do tego serka smietankowego (niz mielic 3 razy) i wtedy zamaist 1 kostki margaryny dodać 1/4. Zastąpiłam galaretke truskawkowa wiśniową. Masa ma wtedy bardzij wyraźny kwaskowy smak:) Idealne ciasto na letnie upały....Znika strasznie szybko....:)
Ania Cz. [2005-06-01 08:56:55]
Przy robieniu biszkoptu dodaję 2 lub 3 łyżki oleju, wtedy ciasto jest lepsze, nie jest takie suche i nie ma konieczności nasączania.
Krysia z Tupperware [2005-05-11 23:37:18]
Ja odnosnie biszkopta.Kobietki kochane 4 jajka,4 lyzki cukru ubic na puch do tego 4 lyzki maki i odrobina proszku jakies pol 1/4 lyzeczki tylko maka musiiii byc przesiana przed samym dodaniem do masy jajecznej i nalezy to wymieszac juz lyzka nie mikserem.Ten sposob zgapilam z domowej kawiarenki ale biszkopt zawsze wychodzi tak pulchny,ze szok a nie zawsze tak bylo ;) AA jesli robicie torty czy cos to odpowiednio na jedno jajko lyzka maki i lyzka cukru...pozdrawiam
Reni [2005-05-10 13:10:24]
Ciasto pycha..!!!!!!!!!, ale , zamiast piany z białek , ubiłam 1,5 szkl. śmietany kremówki z trzema łyżkami cukru pudru i wlałam tężejącą galaretkę cytrynową. Pynia!!! Dzięki.
Zuzia [2005-04-25 16:32:11]
\"Ptasie Mleczko jest wspaniałe, polecam gorąco.Co do wielkości blaszki to wymiary tradycyjnej
Małgosia [2005-04-13 22:48:46]
naprawde niezle! troche jak sernik na zimno, ale u mnie wszyscy lubia sernik :)
rav [2005-03-29 16:59:27]
Hej, Ptasie mleczko jest REWELACJA!!! Wszystkim bardzo smakowało, i troszke sie wpakowałam bo teraz musze je zrobic mojej mamie na imieny:) Naprawde super i BARDZO BARDZO PROSTE!!!
KARAŚ [2005-03-10 21:23:44]
TAKIE DOBRE JEST TO PTASIE MLECZKO ZE .......... MOJE DZIECI ZJADLY TO NAWET NIE WIEM KIEDY TO JEST TO CZEGO SZUKALAM.
MARTA [2005-03-05 19:48:50]
ptasiego mleczka nie robi sie z piany
kucharz [2005-03-04 17:02:59]
mm....ciasto z obrazka wygląda naprawde efektownie......tylko pytanie pozostaje..ze trzeba się przy nim troche nabawić.....
MARLENA [2005-03-04 10:02:35]
Cisto przepyszne,latwe do wykonania,a rezultat niesamowity.dzieki!!
Justyna 22 [2005-02-28 11:33:27]
fajne ciasto. dobre i nie drogo kosztują produkty takiego szukam
Helena [2005-02-27 09:43:16]
dobre i wcale nie trudne. Polecam
Helenka [2005-02-21 16:25:36]
Ciasto jest przepyszne.Do masy serowej dodałam dwie galaretki cytrynowe. Polecam!
Beata [2005-02-06 21:17:41]
Ciasto bardzo dobre .wszystkim smakowało. Na pewno zrobie je jeszcze raz.Szczerze polecam.
aisak [2005-01-30 22:26:07]
Dziękuję za bardzo dobry przepis. Dałam tylko troszeczkę mniej cukru. Gdy mąż wrócił po tygodniowej podróży służbowej do domu, nie mógł się nachwalić. A skąd mam ten przepis- to pozostanie moją "słodką" tajemnicą!
Moniczka [2005-01-29 21:30:28]
Ciasto wyśmienite!!Rozeszło się w mig.W domu mąż z synem chcą,abym tylko to ciasto robiła.Na górę dałam dwie galaretki agrestowe,a do ciasta i masy o połowę mniej cukru.Pychota.
Lidzia [2005-01-20 22:23:44]
tez pieklam to ciasto jest bardzo dobre ale dalam mniej cukru wszystkim bardzo smakowalo
halina [2004-12-14 00:11:28]
robiłam to ciasto dzisiaj, świetne!!! chociaż syn stwierdził, że troszkę za słodkie, ale ilość cukru można zmniejszyć, poza tym...ŚWIETNE!!! mam tutaj upatrzonych jeszcze troszkę innych ciast i muszę je spróbować upiec, ale już wiem że będą napewno ŚWIETNE!!! pozdrawiam wszystkich autorów -autorki- przepisów, a przede wszystkim Dorotę! i dzięki za wspaniała stronkę!
Jola [2004-12-04 20:51:58]
chyba nie jadlyście lepszych ciast te ciasto nie jest smakowite
hinka [2004-11-23 16:50:00]
Istna poezja.
WORMS [2004-10-24 15:54:59]
pyszne wyszło idealnie uwielbiam
lorcia [2004-09-20 20:04:09]
nie wiem dlaczego ale zawsze gdy łączę margarynę cukier żółtka ser a potem dodaje galaretkę zawsze masa mi się zważy. co zrobić by masa była gładka?? gdy dodaję żelatynę rozpuszczoną w mlekuzamiast galaretki masa wychodzi
kryśka [2004-08-14 11:52:33]
Ciasto jest poprostu wspaniałe !!! Właśnie je konsumuje :) Wyszło mi identycznie jak na rysunku tylko ja nie dawałam wiórków tylko tak jak radziła Olivka czekoladę (wg jej przepisu :) Serdecznie polecam
*** 17stolatka *** [2004-08-12 18:16:32]
Rzeczywiście była pomyłka z galaretkami, ale już to naprawiłam. Dziękuje za pomoc w wykryciu tej pomyłki Gosi i Olivce :) Wielkie dzięki.
Dorota [2004-07-03 09:23:29]
Pycha! Wygląd identyczny z prezentowanym na zdjęciu,tylko,że ja polałam je polewą czekoladową(1 czekolada mleczna+1 łyżeczka masła+3 łyżki śmietany).Naprawdę dobre! polecam.
Olivka [2004-04-25 00:30:08]
Bardzo smaczne wyszedl mi dokladnie taki sam jak na obrazku :) Sadze jednak ze wiorki nie bardzo tu pasuja, lepiej by smakowal gdyby zrobic na nim "esy floresy" z roztopionej czekolady. Ciasto super POLECAM
virtualia [2004-04-16 10:13:10]
Ciasto jest naprawdę dobre- lekkie i delikatne.Osobiście biszkopt nasączyłam wodą z aromatem cytrynowym (zamiast aromatu rumowego). Smak lepiej komponował się z warstwą cytrynową. Pycha.
Ania [2004-04-14 12:28:51]
Tak te warstwy chyba się pomieszały,ewentualnie zamieniono galaretki!
Olivka [2004-04-06 00:40:35]
ciacho zapowiada sie pysznie, a na zdjęciu jest inne niż wedlug przepisu :/, w przepisie pisze że serowa masa na biszkopt a na wierzchu bialkowa, a na zdjęciu widać odwrotnie :)
Gośka [2004-04-02 16:05:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.