Arbuzowo-truskawkowe ciasto na herbatnikach

Dodane przez w dniu
115 odsłon dziennie
Wyraź opinię
2.916666666 stars based on 12 reviews Ciasta i słodkości

Piękne, kuszące, kolorowe, warstwowe i bez pieczenia ciasto na lato :)

Jest łatwe do przygotowania, aromatyczne, wszystkim bardzo smakuje i dlatego znika w błyskawicznym tempie ;)

Arbuzowo-truskawkowe ciasto na herbatnikach

Składniki:

Masa budyniowa:
750 ml mleka
10 dag masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
kurkuma
2 budynie waniliowe
Arbuzowo-truskawkowy mus:
50 dag arbuza (waga po obraniu)
25 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
Masa jogurtowa:
40 dag jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
¾ łyżki żelatyny
1 ½ łyżki wody
Masa śmietankowa z truskawkami:
2 łyżki cukru pudru
25 dag truskawek
¾ łyżki żelatyny
1 ½ łyżki wody
Dodatkowo:
ok. 20 dag herbatników
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka

Sposób wykonania:

500 ml mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, szczyptę kurkumy i razem zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe w proszku, wlać do gotującego się mleka, wymieszać i ugotować budyń.

Średniej wielkości tortownice o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na nim rozłożyć warstwę herbatników. Następnie wyłożyć gorącą masę budyniową, wyrównać, a na niej rozłożyć kolejną warstwę herbatników i odstawić do ostudzenia.

Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek i przełożyć do garnka. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i również przełożyć do garnka. Całość razem zmiksować na gładką masę blenderem i zagotować. Do gorącej owocowej masy wsypać galaretki truskawkowe w proszku, dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Tężejącą owocową masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na około 10 minut.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć na bok. Do miski przełożyć jogurt naturalny, wsypać cukier puder i razem zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę i całość ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wlać na herbatniki i włożyć do lodówki na około 10 minut.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć na bok. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i pokroić w małą kostkę. Do miski wlać schłodzoną śmietankę, wsypać cukier puder i razem ubić. Następnie wlać letnią żelatynę i zmiksować, potem przełożyć pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Białą masę z truskawkami wyłożyć na masę jogurtową i włożyć do lodówki na około 10 minut.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Tężejącą polewą czekoladową polać ciasto w tzw. esy-floresy i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7416 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,16 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.