Przepisy Extra

Aromatyczny boczek z patelni

Składniki:

ok. 35 dag wędzonego boczku (chudego)
2 łyżki oleju
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka kolendry
2 goździki

Sposób wykonania:

Wędzony boczek opłukać i osuszyć. Polać olejem i obsypać przyprawami: ostrą i słodką papryką w proszku, majerankiem, solą i pieprzem. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie czosnkiem obłożyć boczek i odłożyć na około 2-3 godziny do lodówki.

Na rozgrzaną patelnię teflonową przełożyć boczek i zrumienić z każdej strony na małym ogniu. Zrumieniony kawałek boczku podlać około ½ szklanki wody. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, jałowca, kolendry oraz goździki. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 20 minut, następnie obrócić boczek na drugą stronę i dalej dusić przez około 20 minut (można podlać jeszcze niewielką ilością wody, jeśli będzie taka potrzeba).

Gotowy boczek pokroić w plastry i podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z pieczywem i musztardą.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.12 stars based on 15 reviews Inne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ja boczek wędzony piekę z przyprawami w folii. Nawet bez przypraw jest smaczny.
A-Z [2017-01-10 18:32:22]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.