Przepisy Extra

Aromatyczny karczek z pieczarkami

Inny pomysł na karczek, nie kotlety, nie pieczeń, lecz rozbite płaty mięsa pod aromatyczną pierzyną z cebulki, pieczarek i jabłuszek. Całość duszona w towarzystwie aromatycznych przypraw: liści laurowych, ziarenek jałowca i goździków. Pięknie pachnie w całej kuchni jak się dusi i jeszcze lepiej smakuje - polecam :)

Składniki:

50 dag karczku
sól
pieprz kolorowy
7 łyżek oleju
20 dag cebuli
50 dag pieczarek
20 dag jabłek (waga po obraniu)
ostra papryka w proszku
kurkuma
imbir
tymianek
majeranek
4 ziarenka jałowca
4 goździki
2 liście laurowe

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić. Na patelnię wlać 5 łyżek oleju i rozgrzać. Karczek oprószyć solą, pieprzem i zrumienić z dwóch strona na rozgrzanym oleju.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Do rondelka wlać pozostały olej, rozgrzać i zeszklić na nim cebulę. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, oprószyć solą, pieprzem i razem smażyć. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać pod koniec smażenia do pieczarek. Na koniec dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, imbiru, tymianku i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć na zrumieniony karczek. Z boku karczku położyć ziarenka jałowca i goździki, a na górę liście laurowe. Podlać około ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.

Podawać z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.1317073168 stars based on 82 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
No to zależy od ilości jabłek, i czy były słodkie. Ale z taką ilością - jaka podana jest w składnikach - wszytko powinno wyjść dobrze. Generalnie to mięso ma taki lekko słodki posmak, ale jest pyszne! Pozdrawiam :)
Dorota [2016-10-13 13:24:16]
Dziękuje. CIekawy przepis. Gotowałem wczoraj. Ale czy efekt ma być taki, że mięso jest słodkie? Czy może przesadziłem z jabłkami?
Andrzej [2016-09-26 15:55:46]
Dziękuję :)
Dorota [2015-01-12 00:39:33]
Bardzo smaczny...
jolka [2015-01-10 16:11:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.