smaczny.pl przepisy kulinarne

Aromatyczny piernik z dynią

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.714285714 stars based on 7 reviews Ciasta i słodkości

Piernik z dodatkiem zdrowej dyni, rodzynek i orzechów włoskich. Całość polana błyszczącą polewą czekoladową i udekorowana cukrowymi, białymi śnieżynkami :) Ciasto szybkie, dobre i pięknie prezentuje się na świątecznym stole :)

Składniki:

¾ szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki gryczanej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao do ciast
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
mielone goździki
kurkuma
1 szklanka oleju
½ szklanki śmietanki 30%
5 łyżek miodu
40 dag dyni (waga po obraniu)
½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki rodzynek
Polewa czekoladowa:
12 łyżek śmietanki 30%
4 łyżki mleka
aromat pomarańczowy
Do dekoracji:
cukierki (np. śnieżynki cukrowe)

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku. Orzechy włoskie pokroić.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, sodą oczyszczoną, kakao do ciast, przyprawą do piernika, cynamonem, szczyptą mielonych goździków i kurkumy oraz olej, śmietankę i miód. Całość razem zmiksować. Na koniec dodać dynię, orzechy włoskie i rodzynki. Ponownie razem wymieszać i wylać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Czekoladę gorzką połamać i przełożyć do rondelka. Dodać śmietankę, mleko i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Całość razem podgrzewać na małym ogniu i mieszać do połączenia się składników. Ostudzony piernik z dynia polać polewą czekoladową i udekorować cukierkami.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-