Przepisy Extra

Babka na białkach i oleju

Babka na białkach i oleju

Składniki:

Ciasto:
5 białek
1 jajko
sól
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
½ szklanki mleka
1 ½ łyżki kakao do ciast
Polewa kakaowa na żelatynie:
½ łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
2,5 dag masła
2 łyżki cukru
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 łyżka mleka
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtko i ubijać, aż masa stanie się puszysta. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz wlać olej i mleko. Całość razem zmiksować na gładką masę.

Do formy na babkę (u mnie silikonowa) wlać 2/3 jasnej masy, a do pozostałej wsypać kakao w proszku, razem zmiksować i wylać na wierzch babki. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. (u mnie termoobieg). Ostudzić.

Żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i mleko. Całość podgrzewać do momentu, aż składniki się połączą (nie gotować). Następnie do kakaowej masy wlać żelatynę, razem wymieszać i lekko ostudzoną polać babkę. Na koniec posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Fajny pomysł na białka, w tym roku żółtka poszły do mazurka a białka wykorzystałam smacznie tutaj przy tej babce, super pomysł , dzieki :)
KrzysztofaR. [2024-04-15 19:26:04]
Dziękuję za cenną poradę, ja zawsze mam problem co zrobić z tymi białkami ;) Bo do pączków, kruchego ciasta, kremów zawsze idą tylko same żółtka, a białka mi zostają... Zazwyczaj je mrożę i potem tylko bezy na weekend sobie pieczemy, ale tym razem spróbuję babkę :D
Zosia 50 [2020-03-02 11:41:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.