Przepisy Extra

Babka żytnio-owsiana z bananami

Składniki:

Ciasto:
1 ½ szklanki mąki żytniej
10 dag płatków owsianych (1 szklanka z czubkiem)
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
8 białek
sól
5 łyżek cukru (np. brzozowego)
10 dag masła
4 łyżki oleju
aromat cytrynowy
Dodatkowo:
15 dag bananów (waga po obraniu)
½ łyżki płatków owsianych

Sposób wykonania:

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy i przesypać do miski. Dodać do nich mąkę żytnią, proszek do pieczenia i razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie miksując na małych obrotach wlewać roztopione gorące masło, potem olej, kilka kropli aromatu cytrynowego i na końcu wsypać sypkie produkty.

Banany obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką, a następnie przełożyć masę do formy keksowej o wymiarach około 25 na 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch surowej babki posypać płatkami owsianymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.422222222 stars based on 9 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za ciepłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2017-03-24 10:34:59]
Przepisy podane , zachęcają do pieczenia ciast i nie tylko - bardzo dziękuje i pozdrawiam
Renata Łosoś [2017-03-23 19:46:49]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.