Przepisy Extra

Babka budyniowa na Wielkanoc

Prosty przepis, szybkie wykonanie, a efekt przepyszny. Piękna dekoracja i extra babka na świąteczny stół jest gotowa - smacznego! Wesołego Alleluja :)

Babka budyniowa na Wielkanoc

Składniki:

Budyniowe ciasto:
5 jajek
¾ szklanki cukru
sól
20 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
listki rzeżuchy
kolorowe jajka (cukierki)

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z połową cukru, dalej ucierając dodawać miękkie masło. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną wymieszać z budyniami śmietankowymi w proszku i proszkiem do pieczenia.

Do masy żółtkowej dodać pianę z białek i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Gotową masę przełożyć do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Cukier puder wsypać do miseczki, wlać sok z cytryny i mieszać łyżką, aż składniki się połączą. Gotowym cytrynowym lukrem polać budyniową babkę. Udekorować listkami rzeżuchy i kolorowymi jajkami. Gotową babkę podać na wielkanocny stół i serwować do świątecznej kawusi :)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Bardzo fajna babeczka, piekę ją już od kilku lat. Bardzo podoba mi się ten dodatek budyniu w cieście, mam wrażenie że dzięki niemu jest delikatniejsza w smaku a ciasto nie jest takie twarde i suche :) Teraz odważe się na małą zmianę i użyję malinowych budyniów - zobaczymy co wyjdzie - jestem ciekawa tego różowego efektu ;0
OlgaZ. [2020-03-02 11:46:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.