smaczny.pl przepisy kulinarne

Babka cytrynowa

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
3.070909642 stars based on 75843 reviews Ciasta i słodkości

Wielkanocna, cytrynowa baba - na Wielkanoc musi być!A ta jest wspaniała i mocno cytrynowa :)

Ten przepis na babeczkę jest bardzo prosty, a sama babeczka zawsze się udaje. Pięknie rośnie, nie opada wcale, a jak przyjemnie pachnie w domu jak się piecze - koniecznie sprawdźcie!

Po upieczeniu babkę lukrujemy i dowolnie dekorujemy. Ja delikatnie posypałam ją otartą skórką z cytryny, ale można też czekoladą, zrumienionymi płatkami migdałów, kolorowymi bakaliami, kandyzowaną skórką z pomarańczy, cytryny, wiórkami kokosu, prażonymi orzechami, słonecznikiem... jak widać możliwości jest wiele - do koloru, do wyboru :) Czytaj więcej

Ta cytrynowa baba pięknie prezentuje się na Świątecznym stole wśród innych świątecznych wypieków. Ona jest królową Świąt Wielkanocnych :)

Zachęcam do wypieku i życzę smacznych, kolorowych i zdrowych Świąt Wielkiej Nocy :)

Składniki:

25 dag margaryny Kasia
szczypta soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
Poncz:
sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
gotowa polewa cytrynowa
skórka z 1 cytryny

Sposób wykonania:

Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypywać do masy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy włoskie i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babki z kominkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.

Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego zimną przegotowaną wodę i cukier puder. Razem wymieszać i powstałym ponczem nasączyć ostudzoną babkę. Następnie polać gotową polewą cytrynową i posypać startą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
bardzo mi się podoba ... ;-)
kucharka61 ;-) [2010-03-31 20:20:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.