Przepisy Extra

Babka jabłkowa z mielonym lnem

Składniki:

Ciasto z jabłkami:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mielonego lnu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju (np. z pestek winogron)
30 dag jabłek (waga po obraniu)
10 dag suszonej żurawiny
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
5 łyżek mleka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masą powiększy swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną (1 łyżkę mąki odłożyć do żurawin) wymieszaną z mąką gryczaną, mielonym lnem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wlać olej, dodać jabłka i oprószone mąką suszone żurawiny. Całość razem wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (np. średniej wielkości tortownicy z kominkiem).

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 °C.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, podgrzewać razem i mieszać, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać upieczoną i ostudzoną babkę jabłkową. Wierzch babki udekorować wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.