smaczny.pl przepisy kulinarne

Babka jabłkowa z mielonym lnem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.642857142 stars based on 14 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mielonego lnu
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka oleju (np. z pestek winogron)
30 dag jabłek (waga po obraniu)
10 dag suszonej żurawiny
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
5 łyżek mleka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masą powiększy swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną (1 łyżkę mąki odłożyć do żurawin) wymieszaną z mąką gryczaną, mielonym lnem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wlać olej, dodać jabłka i oprószone mąką suszone żurawiny. Całość razem wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (np. średniej wielkości tortownicy z kominkiem).

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 °C.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, podgrzewać razem i mieszać, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać upieczoną i ostudzoną babkę jabłkową. Wierzch babki udekorować wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7703 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.