Przepisy Extra

Babka z dyni

Składniki:

Ciasto:
40 dag dyni (waga po obraniu)
2 dag imbiru (korzeń)
5 goździków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka kwaśnego mleka
Dodatkowo:
10 dag pestek dyni
1 łyżka masła
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Dynię i imbir obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Razem przełożyć do garnka, wlać ½ szklanki zimnej wody i dodać goździki. Zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie goździki wyciągnąć, a pozostałą masę razem zmiksować blenderem i ostudzić.

Pestki dyni przesypać do rondelka, dodać masło i razem zrumienić na małym ogniu. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać pestki dyni i ponownie razem wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier trzcinowy i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Następnie dodać wymieszane mąki, mus z dyni i kwaśne mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarach 11 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzoną babkę z dyni posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2444444444 stars based on 9 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.