smaczny.pl przepisy kulinarne

Bajeczne ciasto z galaretką

Dodane przez w dniu
140 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.052631578 stars based on 19 reviews Ciasta i słodkości

Przepyszne, słodkie, miękkie i pięknie pachnące ciasto z galaretką, którą kochają dzieciaki :)

Na zachętę napisze Wam, że jest one proste i dosyć szybkie w przygotowaniu.

Ma ono piękne kolorowe i kuszące warstwy. Jest w nim jasny, puszysty biszkopt z cytrynową nutką, aromatyczna budyniowa masa, warstwa herbatników, pyszna, waniliowa śmietanka i słodko-orzeźwiająca galaretka o pięknym czerwonym kolorze. Całość prezentuje się super! Czytaj więcej

Ciasto to bardzo lubią dzieci, przypomina im to "Misia Lubisia", bo te misie też są biszkoptowe i zawierają słodki, mięciutki dodatek ;)

Dla dziewczynek może być wersja taka jak w przepisie - z czerwonymi galaretkami, a dla chłopaków - z niebieskimi :)

Zachęcam do wypieku na Mikołaja, na Dzień Dziecka, na Kinder bale!

Życzę udanego wypieku i smacznego :)

Składniki:

5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody (przegotowanej, zimnej)
Masa budyniowa z galaretką:
750 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
ok. 10 dag herbatników
Masa śmietankowa:
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
4 łyżki wody
Do dekoracji:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt na tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier, masło i razem zagotować. Pozostałe mleko przelać do miski, dodać do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Całość razem zmiksować mikserem i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, chwilkę pogotować na małym ogniu i zdjąć z ognia. Do gorącej masy wsypać galaretkę wiśniową i dokładnie razem rozmieszać.

Ostudzony biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem (wcześniej sok z cytryny należy wymieszać z wodą), na niego wyłożyć gorącą budyniową masę i na niej rozłożyć herbatniki. Zostawić do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym, na koniec wlać letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatnikach i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do zimniej galaretki dodać sok z cytryny i wymieszać. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.