Przepisy Extra

Bananowa babka z cytrynową nutką

Puszysta, aromatyczna i słodka babeczka z bananami :)

Jest prosta i błyskawiczna do zrobienia, a przede wszystkim jest fajnym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów, które jak już dojrzeją i mają tę nieciekawą brązową skórkę to leżą i leżą w naszej kuchni... ;)

Bananowa babka z cytrynową nutką

Składniki:

Bananowe ciasto:
30 dag bananów (dojrzałych)
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
20 dag masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
sól
½ szklanki cukru
Cytrynowy lukier:
½ szklanki cukru pudru
ok. 2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
cukierki

Sposób wykonania:

Banany obrać ze skórki, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Do miki wsypać make pszenną, sodę, proszek do pieczenia i razem wymieszać. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć i skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę z cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować, aby piana była sztywna.

Do masy maślanej przełożyć banany, skórkę z cytryny, mąkę pszenną z dodatkami i razem wymieszać. Na koniec przełożyć ubitą pianę z białek i całość razem delikatnie wymieszać.

Przełożyć do silikonowej formy na babkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Do miseczki przesypać cukier puder, dodać sok z cytryny i całość razem wymieszać na gładką masę. Gotowym cytrynowym lukiem polać ostudzoną bananowa babkę i posypać cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.