Przepisy Extra

Bardzo kruche i aromatyczne ciasto z jagodami

Składniki:

Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
30 dag masła
Dodatkowo:
1 ½ łyżki kawy zbożowej np. Inka
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżki bułki tartej
Masa jagodowa:
50 dag jagód
1 budyń malinowy
Piana:
6 białek
1 ½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i masło. Razem wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić na połowę. Jedną część kruchego ciasta (½) zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 60 minut. Pozostałe ciasto podzielić na połowę. I tak, do jednej części ciasta (¼) dodać kawę zbożową i zagnieść, a do drugiej części ciasta (¼) dodać startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i zagnieść. Każde ciasto zawinąć osobno w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej połowę kruchego ciasta (bez dodatków). Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

Jagody obrać, opłukać i osuszyć. Dodać budyń malinowy w proszku, razem wymieszać i wyłożyć na surowe kruche ciasto. Na jagody zetrzeć kruche ciasto z dodatkiem kawy zbożowej.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać i gotową pianę wyłożyć na surowe kruche ciasto z dodatkiem kawy zbożowej. Następnie na pianę zetrzeć kruche ciasto z dodatkiem skórki z cytryny.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.3619047616 stars based on 42 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto się udało i że smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-04 10:37:35]
Nie dodawałam cukru do ciasta, bo jest go dużo dodanego do piany. Ale ciasto jest bardzo dobre, spód bardzo kruchy, całość rozpływa się w ustach - sezon jagodowy już rozpoczęty - więc polecam to ciasto :)
Dorota [2012-06-29 11:11:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.