Przepyszny, rozgrzewający i aromatyczny barszczyk jest idealny do popijania pasztecików, krokietów, a także "zimnych" sałatek - mniam :)
Świetnie smakuje i fajnie rozgrzewa w długie zimowe wieczory - dlatego świetnie się sprawdza na różnego rodzaju imprezach, zabawach (np. Andrzejkach, Sylwestrze).
Do garnka wlać wodę i przełożyć opłukane kości wędzone. Następnie dodać liście laurowe, goździk, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka jałowca, ziarenka ziela angielskiego, Vegetę, obraną z łusek i opaloną cebulę, obrane ząbki czosnku, kawałek pora i szczyptę soli. Gdy się zagotuje, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. A na koniec bulion przecedzić do czystego garnka.
Buraki czerwone umyć i ugotować w skórce do miękkości. Ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do aromatycznego bulionu, gotować na małym ogniu przez około 10 minut i ponownie przecedzić.
Wlać zakwas buraczany (najlepiej własnej produkcji) i kilka kropli soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Gorący barszcz przelać do szklanek i podawać do pasztecików lub sałatek.
Z podanych składników wyjdzie około 1 litr aromatycznego czerwonego barszczu.
Smacznego.