Przepisy Extra

Barszcz do picia z wędzoną nutką

Składniki:

1 ½ litra wody
½ kg wędzonych kości
2 liście laurowe
1 goździk
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
15 dag cebuli
2 ząbki czosnku
kawałek pora
sól
25 dag czerwonych buraków
zakwas buraczany
sok z cytryny
cukier
pieprz

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę i przełożyć opłukane kości wędzone. Następnie dodać liście laurowe, goździk, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka jałowca, ziarenka ziela angielskiego, Vegetę, obraną z łusek i opaloną cebulę, obrane ząbki czosnku, kawałek pora i szczyptę soli. Gdy się zagotuje, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. A na koniec bulion przecedzić do czystego garnka.

Buraki czerwone umyć i ugotować w skórce do miękkości. Ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do aromatycznego bulionu, gotować na małym ogniu przez około 10 minut i ponownie przecedzić.

Wlać zakwas buraczany (najlepiej własnej produkcji) i kilka kropli soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Gorący barszcz przelać do szklanek i podawać do pasztecików lub sałatek.

Z podanych składników wyjdzie około 1 litr aromatycznego czerwonego barszczu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.