Przepisy Extra

Barszcz ukraiński

Składniki:

70 dag czerwonych buraków
20 dag marchwi
10 dag pietruszki korzeń
12 dag cebuli
25 dag białej fasoli Jaś
ok. 3 litry bulionu
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz
majeranek
koperek
zakwas buraczany

Sposób wykonania:

Białą fasolę Jaś opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić i wrzucić do około 1 ½ litra gorącego bulionu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu pod przykryciem.

Czerwone buraki, marchew i pietruszkę obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa razem z cebulą wrzucić do gorącego bulionu (około 1 ½ litra). I gotować na średnim ogniu do miękkości.

Do dużego garnka z ugotowanymi warzywami przelać bulion z ugotowaną fasolą, dodać pomidory z puszki, obrany i zmiażdżony czosnek. Całość razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem. Dodać szczyptę majeranku i koperku. Na koniec wlać zakwas buraczany (najlepiej własnej produkcji, bądź można też dodać sok z cytryny lub ½ opakowania czerwonego barszczu z torebki).

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3714285712 stars based on 7 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.