Przepisy Extra

Biała kapusta z cukinią

Taka kapustka w przyjemnym i apetycznym kolorze to połączenie białej kapusty, zrumienionej cebulki i cukinii...

To fajny pomysł na wykorzystanie cukinii. A taki dodatek obiadowy jest lekki i zdrowy. Najlepiej smakuje oczywiście z młodej kapusty i cukinii czyli późnym latem lub jesienią koniecznie trzeba ten przepis wypróbować :) Ale zimą także śmiało można się na taką kapustkę skusić.

Jest to prosty i szybki przepis do wykonania, a efekt przepyszny. Mamy tutaj mało roboty, a dużo jedzenia - to lubię! :) Czytaj więcej

To coś dobrego dla miłośników kapusty i cukinii! Taki duet serwowany na ciepło smakuje wyjątkowo dobrze.

Taka kapustka ma nie tylko ciekawy wygląd, ale i ciekawy smak! Jest aromatyczna, pożywna i bardzo zdrowa :)

To fajny pomysł na ciepły dodatek obiadowy w mroźne i zimowe dni.

Smacznego :)

Składniki:

50 dag białej kapusty
sól
1 listek laurowy
50 dag cukinii (waga po obraniu)
20 dag cebuli
2 łyżki oleju palmowego
gałka muszkatołowa
pieprz
majeranek
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Białą kapustę oczyścić z liści wierzchnich (jak jest taka potrzeba), opłukać, osuszyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Dodać listek laurowy i od momentu zagotowania się wody, gotować przez około 10 minut, a na koniec odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany olej palmowy i zrumienić. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do cebuli, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie przełożyć do odsączonej z wody kapusty, wymieszać i jeszcze razem poddusić na małym ogniu przez około 5 minut.

Na koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu, rozgniecionego w palcach majeranku oraz kilka kropli soku z cytryny. Całość ponownie razem wymieszać i podawać na gorąco jako ciepły dodatek obiadowy.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
dziekuje za odpowiedz,napewno wypróbuje
Marzenka [2016-04-12 07:47:34]
Olej może być inny, a koloru kapuście nadał właśnie ten olej palmowy (czerwony).
Dorota [2016-04-12 01:12:49]
mam pytanie,od czego jest to danie takie zółte? i zamiast oleju palmowego moze byc inny?
Marzenka [2016-04-11 23:13:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.