Przepisy Extra

Białkowe ciasto ze śmietanką i niebieską galaretką

Ciasto Basen - tak na niego mówią dzieci :) No i mają rację, bo swoim wyglądem przypomina basen, z czystą błękitną wodą ;)

Ciasto jest super, miękkie, wilgotne i aromatyczne. Fajnie się prezentuje na stole. Nadaje się na każdą okazję, a także na każdą porę roku! Latem jako orzeźwiające ciacho z odbiciem pięknego, błękitnego nieba, a zimą jako mroźny lodowy torcik... brrrr do kawy z cynamonem pycha! Czytaj więcej

Jest ono też super, sprawdzonym pomysłem na wykorzystanie samych białek! Żółtka z jajek wykorzystałam w Karnawale do pączków, a białka zamroziłam. Przy porządkach w zamrażalce natknęłam się potem na zapomniane białka i - proszę bardzo - powstał taki oto cudny wypiek! :)

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

Kakaowe ciasto z białek:
8 białek
sól
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
10 dag masła
Poncz rumowy:
4 łyżki wody (przegotowanej zimnej)
aromat umowy
Masa śmietankowo-jogurtowa:
½ litra śmietanki 30%
40 dag jogurtu naturalnego
6 łyżek cukru pudru
2 ½ łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Dodatkowo:
2 galaretki niebieskie
900 ml wody
1 łyżka sezamu

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast, proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu oraz wlać roztopione gorące masło. Całość razem zmiksować i przelać do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej jogurt naturalny, cukier puder i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie całość zmiksować.

Jedną część ciasta nasączyć rumowym ponczem i wyłożyć ¾ masy śmietankowo-jogurtowej. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostałą białą masę. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Niebieskie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy zaczną tężeć wyłożyć na masę śmietankowo-jogurtową. Włożyć do lodówki na około 15 minut, a następnie udekorować sezamem. Ponownie włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.