Przepisy Extra

Biały puch z owocami na krakersowym spodzie

Biały puch - to nic innego jak prosty i przepyszny sernik na zimno :)

Jest on bardzo łatwy do przygotowania i wręcz błyskawiczny, jedynie co, to trzeba mu dać trochę czasu, aby biała masa stężała...

Spód tego sernika też nie wymaga pieczenia. Wystarczy do roztopionego masła dodać pokruszone krakersy, do tego jeszcze aromatyczne dodatki: cytryna, cynamon i nasz błyskawiczny spód do ciasta jest gotowy!

Teraz pora na puszystą białą masę: na początek rozpuszczamy w wodzie żelatynę, a potem łączymy ze sobą biały ser, jogurt grecki, ubitą śmietankę, cukier i żelatynę. Całość wylewamy, i odkładamy do lodówki do stężenia... a potem tuż przed podaniem na stół dekorujemy startą czekoladą i świeżymi owocami :) Czytaj więcej

Miłośnicy czekolady mogą sernik polać jeszcze roztopioną czekoladą z dodatkiem słodkiej śmietanki i aromatycznego cynamonu - mniam :)

Taki sernik jest idealny na każdą okazję - na przyjęcie urodzinowe, imieninowe, prywatkę, kinderbale, Walentynki, Andrzejki, Sylwestra, Wielkanoc, Boże Narodzenie...

Ale świetnie nadaje się też do zwykłej kawusi jak tylko przyjdzie nam ochota na coś słodkiego ;)

Jeśli zmniejszymy tutaj ilość cukru i zamienimy go np. na cukier brzozowy, to po ten sernik śmiało mogą sięgać również diabetycy :)

Smacznego!

Składniki:

Krakersowy spód:
20 dag krakersów
15 dag masła
1 łyżka soku z cytryny
cynamon
Biała masa:
1 kg sera białego (półtłustego, mielonego)
30 dag jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30%
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
aromat cytrynowy
4 ½ łyżki żelatyny
½ szklanki wody
Do dekoracji:
czekolada
borówka amerykańska
granat

Sposób wykonania:

Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Krakersy pokruszyć i wsypać do masła. Dodać sok z cytryny i szczyptę cynamonu. Całość razem wymieszać, przełożyć na spód dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ucisnąć ręką, a następnie włożyć do lodówki na około 40 minut.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Do miski przełożyć zmielony ser, jogurt grecki, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu cytrynowego i razem zmiksować. Śmietankę przelać do drugiej miski, wsypać cukier i ubijać. Do masy serowej przełożyć ubitą śmietankę i zmiksować. Na koniec wlać ciepłą żelatynę i całość ponownie razem zmiksować.

Gotową masę serowo-śmietankową wyłożyć na krakersowy spód, wyrównać i włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Przed podaniem na stół ciasto udekorować startą czekoladą i owocami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.