Do rondelka przełożyć mąkę pszenną i masło. Wymieszać i razem zrumienić. Następnie wlać zimny bulion (może być z kostki rosołowej), dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 5 minut.
Kilka łyżek gorącej masy dodać do śmietany, dokładnie rozmieszać (zahartować ją). Następnie zahartowaną śmietanę wlać z powrotem do rondelka, całość rozmieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Biały śmietanowy sos podawać na ciepło do mięsa, gołąbków, zapiekanek, pasztetów, makaronu, ryżu i warzyw.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.