Przepisy Extra

Bigos z dyni i wołowiny

Bigos z dyni i wołowiny

Składniki:

1 kg wołowiny
2 łyżki oleju
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa
kurkuma
rozmaryn
sól (himalajska)
1 liść laurowy
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 kg dyni (waga po obraniu)
1 ½ kg kapusty
30 dag cebuli
2 łyżki smalcu
30 dag grzybów leśnych
10 dag śliwek suszonych
2 liście laurowe
6 ziarnek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
papryka wędzona w proszku
2 szklanki wody
30 dag boczku wędzonego
20 dag koncentratu pomidorowego (1 słoiczek)
10 ząbków czosnku
natka zielonej pietruszki (suszona)
lubczyk (suszony)
tymianek
majeranek

Sposób wykonania:

Wołowinę zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 minut, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać olej, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, kurkumy, rozmarynu, soli oraz listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Razem wymieszać i włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień zrumienić, wlać około 1 szklankę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.

Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, a gdy się zagotuje, gotować przez około 10 minut i odcedzić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do kapusty razem z podduszoną wołowiną i wymieszać.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, pokroić i przełożyć do cebuli. Dodać szczyptę soli, pieprzu i smażyć przez około 10 minut, a następnie przełożyć do garnka z dynią i wołowiną. Śliwki suszone pokroić w kostkę, dodać do dyni razem z liśćmi laurowymi, ziarenkami czarnego pieprzu, ziela angielskiego, szczyptą słodkiej, ostrej i wędzonej papryki w proszku oraz solą. Wlać wodę i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na małym ogniu. Przełożyć do bigosu razem z koncentratem pomidorowym, wymieszać i dusić jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu.

Zdjąć z ognia. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać solą i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek puścił sok, a następnie przełożyć do bigosu. Dodać szczyptę natki zielonej pietruszki, lubczyku, tymianku oraz rozgniecionego w palcach majeranku.

Całość razem wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 10 minut, a następnie podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 15 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bigos
Komentarze do przepisu:
Smaczny sposób na wykorzystanie dyni. Jest tam mało wyczuwalna, mniam!
Robek [2019-01-23 22:16:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.