Przepisy Extra

Bigos z pieczarkami i patisonem

Bigos z pieczarkami i patisonem

Składniki:

1 kg kapusty (białej)
1 liść laurowy
sól
1 łyżka oleju
30 dag wędzonego boczku
50 dag kiełbasy
40 dag cebuli
1 kg pieczarek
1 kg patisona (waga po obraniu)
10 dag jabłek (waga po obraniu)
4 dag suszonych śliwek
30 dag koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
ostra papryka w proszku
kurkuma
kminek (mielony)
majeranek
natka zielonej pietruszki (może być suszona)

Sposób wykonania:

Kapustę opłukać i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować przez około 25 minut, a następnie odcedzić i przełożyć do dużego garnka.

Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumienić. Następnie przełożyć do kapusty (ale bez tłuszczu).

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do pozostałego tłuszczu, wymieszać i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Posypać szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i smażyć, a na koniec przełożyć do kapusty.

Patisona razem z jabłkami obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Suszone śliwki również pokroić w kostkę i razem z patisonem i jabłkami przełożyć do garnka z kapustą. Dodać Vegetę, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, razem wymieszać i dusić przez około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby bios się nie przypalił.

Na koniec dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, kminku oraz rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki i całość razem wymieszać.

Podawać na gorąco z bułeczką lub z dodatkiem ziemniaków.

Podane składniki wystarczą około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.4 stars based on 2 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.