Przepisy Extra

Bigos z dyni i cukinii

Składniki:

40 dag cebuli
1 ½ łyżki smalcu
30 dag kiełbasy
5 dag wędzonego boczku
3 dag wędzonej słoniny
1 kg dyni (waga po obraniu)
1 kg cukinii
5 dag suszonych śliwek
1 liść laurowy
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka Vegeta (bez konserwantów)
ostra papryka w proszku
papryka wędzona w proszku
pieprz kolorowy
½ szklanki wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
tymianek
majeranek

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Kiełbasę, wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i podsmażyć.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię opłukać i również pokroić w kostkę (młodą cukinię kroimy w całości). Suszone śliwki pokroić w kostkę.

Do garnka przełożyć dynię, cukinię i suszone śliwki. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, Vegetę, szczyptę ostrej papryki, wędzonej papryki, kolorowego pieprzu, wodę i koncentrat pomidorowy. Całość razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem, aby puścił sok. Następnie dodać do bigosu razem z kilkoma kroplami soku z cytryny. Na koniec dodać szczyptę tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku i razem wymieszać.

Bigos podawać na ciepło z bułeczką.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bigos
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.