smaczny.pl przepisy kulinarne

Biszkopt z masą śmietankową i gruszkami

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.333333333 stars based on 6 reviews Ciasta i słodkości
Biszkopt z masą śmietankową i gruszkami

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
4 żółtka (lub kolejne 3 jajka)
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
3 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki kakao do ciast
Poncz z cytryną:
3 łyżki wody (przegotowanej zimnej)
1 łyżka soku z cytryny
Galaretka z gruszką:
60 dag gruszek (waga po obraniu)
1 ½ łyżki soku z cytryny
750 ml wody
1 galaretka kiwi
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Masa śmietankowa z mascarpone:
4 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
25 dag serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Do dekoracji:
ok. 1 łyżka kakao do ciast

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę orkiszową wymieszaną z mąką krupczatką, kakao do ciast, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Przegotowaną zimną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i gotowym ponczem nasączyć kakaowy biszkopt.

Gruszki obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Opłukać i pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny i wymieszać. W gorącej wodzie rozmieszać galaretkę kiwi, cukier, żelatynę i ostudzić. Do tężejącej galaretki przełożyć gruszki, razem wymieszać, a następnie wyłożyć na kakaowy biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.

Żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie całość zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na masę z gruszkami wyrównać.

Wierzch ciasta posypać kakao do ciast i całe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.