smaczny.pl przepisy kulinarne

Biszkopt z puszystą masą i borówką amerykańską w galaretce

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.75 stars based on 12 reviews Ciasta i słodkości

Domowe ciasta są najlepsze!! :) Też tak myślicie?? ;)

Biszkopt z puszystą masą i borówką amerykańską w galaretce

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
4 łyżki cukru (np. brzozowego)
1 ½ łyżki mąki żytniej
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao do ciast
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki wody (zimnej, przegotowanej)
Masa jogurtowo-śmietankowa:
70 dag jogurtu greckiego (2 duże kubki)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 ½ łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Dodatkowo:
40 dag borówki amerykańskiej
1 galaretka krystaliczna

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę żytnią wymieszaną z mąką pszenną, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość razem delikatnie wymieszać i wyłożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagranego piekarnika i piec przez około 22 minuty w temperaturze 180 °C.

Ostudzony biszkopt skropić cytrynowym ponczem (sok z cytryny wymieszać z wodą).

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić. Przełożyć do niej jogurt grecki, cukier puder i całość zmiksować. Na koniec wlać sok z cytryny, letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową jogurtowo-śmietankową masę wyłożyć kakaowy biszkopt i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Borówkę amerykańską opłukać, osuszyć i wyłożyć na białej masie. Galaretkę krystaliczną przygotować według przepisu podanego na opakowaniu i tężejącą wyłożyć na owoce. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję ślicznie i pozdrawiam :)
Dorota [2017-08-17 06:14:32]
Piekne i smakowite ciacha,bbb. ELEGNTNE !!!!, pogratulowac gustu,smaku i pracowitosci
Kstr.NY. [2017-08-14 00:36:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.