smaczny.pl przepisy kulinarne

Biszkopt z zieloną masa jogurtową i galaretką

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.333333333 stars based on 12 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

7 łyżek cukru
3 ½ łyżki mąki pszennej
3 ½ łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
Masa jogurtowa:
70 dag jogurtu greckiego (2 duże kubki)
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
10 g barwnika (zielonego, spożywczego w żelu)
Pomarańczowy poncz:
4 łyżki wody (przegotowanej zimnej)
2 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo:
2 galaretki kiwi
Do dekoracji:
złote gwiazdki

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką pszenną pełnoziarnistą i z proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt na tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i odstawić na bok. Do miski przełożyć jogurt grecki, wsypać cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Następnie dodać zielony barwnik spożywczy i zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie całość zmiksować.

Jedną część biszkoptu nasączyć połową pomarańczowego ponczu (wcześniej wodę wymieszać z sokiem z pomarańczy), wyłożyć zieloną masę jogurtową, przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym pomarańczowym ponczem. Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Zielone galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do zimnej galaretki kiwi dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Na koniec na zielonej galaretce rozłożyć złote gwiazdki i ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.