Przepisy Extra

Biszkopt z kremem maślano-jabłkowym i galaretką z malinami

Biszkopt z kremem maślano-jabłkowym i galaretką z malinami

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem maślano-jabłkowy:
20 dag masła
12,5 dag margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
4 duże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
Galaretka z malinami:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka wiśniowa
40 dag malin

Sposób wykonania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę ubijać. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru. Następnie żółtka delikatnie połączyć z pianą z białek. Do masy dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 160 °C., a gdy biszkopt podrośnie piec w temperaturze 200 °C. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z margaryną. Dalej ucierając dodawać żółtka i cukier puder. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Odcisnąć z soku i dodać do masy. Razem wymieszać i gotowy krem wyłożyć na biszkopt.

Galaretkę truskawkową i wiśniową rozpuścić w 650 ml gorącej wody. Wymieszać i ostudzić. Maliny opłukać, osuszyć i rozłożyć na kremie. Mocno tężejącą galaretkę wylać na maliny (tak żeby ciasto wyszło porowate – galaretka nie była równa). Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Basia P.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.0666666664 stars based on 27 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Tak, Gabrysiu jabłka dodajemy do masy surowe :) Przepraszam, ale jakoś umknął mi ten komentarz, dzisiaj go dopiero zauważyłam.... pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-28 13:31:32]
Dorotko mam pytanie, czy te jabłka dodajemy surowe do tej masy? bo ciekawi mnie ten przepis? pozdrawiam
Gabrysia [2012-06-13 21:25:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.