Przepisy Extra

Biszkopt z masą piankową w galaretce

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao do ciast
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
3 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki)
2 łyżki spirytusu
Masa piankowa:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki brzoskwiniowe
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki agrestowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, delikatnie razem wymieszać i wylać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić.

W małym garnku zagotować 1 szklankę wody i ½ szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki). Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki brzoskwiniowe i razem dokładnie wymieszać. Ostudzić. Mleko skondensowane niesłodzone ubić, następnie wlać tężejącą galaretkę brzoskwinią i razem zmiksować.

Syrop z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć biszkopt i wyłożyć na niego masę piankową. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wyłożyć na masę piankowa.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wylać na brzoskwinie. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
18 opinii | Wyraź opinię
4.3909090908 stars based on 176 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Oo... mniam! To pysznościowy wieczór się zapowiada :) Smacznego życzę i szampańskiej zabawy do rana! :)
Dorota [2013-12-31 13:07:33]
Hmm... ja teraz też już nie pamiętam jak jest z tą gęstością mleka ;) ale jak już go Pani ma, to proszę użyć i zrobić tę masę, ale poczekać przed wylaniem na ciasto i sprawdzić czy gęstnieje (wylać już taką gęstniejącą), a jeśli masa nie będzie gęstnieć to dodać do niej jeszcze 1 galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody lub żelatynę (np. 3 łyżki w 1/2 szklance wody). Powodzenia i do siego roku! :)
Dorota [2013-12-31 10:33:43]
Tak, jedna puszka mleka wystarczy na całą blachę tego ciasta ( i na taką wysokość masy - jaką widać na zdjęciu) :)
Dorota [2013-12-27 19:49:02]
Aby galaretka "nie wpadła" nam do środka ciasta, masa piankowa musi stężeć i dopiero wtedy wylewamy na górę tężejącą galaretkę :)
Dorota [2013-12-25 22:03:03]
Tak, będzie za słodkie, proszę szukać tego mleka w marketach, tam są zazwyczaj dwa rodzaje mleka - słodzone i niesłodzone. Udanego wypieku życzę i Wesołych Świąt :)
Dorota [2013-12-23 14:59:54]
Myślę, że tak, tylko trzeba je przechowywać cały czas w lodówce, pozdrawiam :)
Dorota [2013-06-29 12:24:01]
Rzeczywiście fajny pomysł na tort dla dzieci, bo biszkopt mięciutki, masa jest delikatna (nie jest tłusta, jak większość kremów), a owoce w galaretce - uwielbiane są przez dzieci :) Cieszę się, że ciasto się udało i że smakowało :)
Dorota [2013-06-06 15:09:08]
Można :)
Dorota [2013-06-04 22:41:18]
Cieszę się, że smakował :)
Dorota [2013-04-08 08:54:04]
co do mojej obawy o mleko :) placek wyszedł rewelacyjnie, pozdrawiam :))
iwona30 [2013-02-02 11:12:32]
jedna puszka tego mleka wystarczy na całą blache?
iwona30 [2013-01-31 15:51:38]
To super! Cieszę się, że ciasto się udało i że smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-01-09 16:28:14]
Zrobiłam to ciasto na Sylwestra.Ciasto super , wszystkim bardzo smakowało.Wyszło dokładnie jak na zdjęciu.PYCHA...
Renia M. [2013-01-09 16:20:39]
Mleka się nie gotuje, tylko ubija, łączy z galaretką i wylewa na biszkopt. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2013-01-04 16:30:23]
To cieszę się bardzo :) I życzę szczęśliwego Nowego Roku :)
Dorota [2012-12-28 13:18:00]
Ciasto super wszystkim smakowało. Wyszło rzeczywiście jak na zdjęciu.
Ania [2012-12-27 22:41:30]
Cieszę się, że ciasto smakowało :) A co do kakao to ja dałam 1 łyżkę i biszkopt był ciemny, ale nie za ciemny, taki jaki chciałam ;) Może to też zależy od kakao, pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2012-12-24 09:08:14]
pychotka:-)...jak dla mnie w sam raz-nie za słodkie
avon76 [2012-12-22 12:10:03]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.