Przepisy Extra

Biszkopt z masą śmietankową i galaretką

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietany 18% (z kartonika)
2 łyżki żelatyny
1/2 litra śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
2 galaretki wiśniowe

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie biała i sztywna. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 170 st C. Ostudzić.

2 łyżki żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Śmietanę 18% wlać do miski, dodać ostudzoną żelatynę i razem zmiksować. Schodzoną śmietankę 30% ubić z cukrem pudrem i połączyć z tą pierwszą masą śmietankową. Całość razem zmiksować i wyłożyć na biszkopt. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretki wiśniowe rozmieszać w 750 ml gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylać ma masę śmietankową i ponownie włożyć ciasto do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Super :) Też takie ciasto robię, zwłaszcza latem
Danuta [2016-12-07 08:34:06]
Dziękuję :)
Dorota [2014-07-02 23:07:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.