Przepisy Extra

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
Krem maślany:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
Ponadto:
około 1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Jajka ubić na parze z cukrem, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać masę jajeczną, dalej ucierając. Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłożyć krem maślany, a na niego połówki truskawek.

Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
26 opinii | Wyraź opinię
4.366839378 stars based on 1158 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Oczywiście, że można piec biszkopt bez proszku do pieczenia, moja mama piecze tylko takie biszkopty i zawsze jej się udają, pozdrawiam :)
Dorota [2012-10-17 14:06:36]
Proporcje na poncz mogą być takie: sok z połowy cytryny i 3 łyżki przegotowanej letniej wody, najlepiej nasączyć biszkopt łyżeczką, lekko polewamy biszkopt :)
Dorota [2011-12-04 14:27:44]
W dużej tortownicy ciasto można zrobić według podanych proporcji, nie trzeba nic zmniejszać. Powodzenia :)
Dorota [2009-06-27 10:39:16]
a co jesli che sie upiec to ciasto w tortownicy czy proporcje składników ulegna zmianie?
misha [2009-06-27 09:55:38]
a ja robie krem ze śniezki i w oddzielnym naczyniu rozrabiam galaretkę i jak galaretka prawie ostygnie to dodaje ją do sniezki (tylko nie za dużo!) i nieszam a potem na biszkopt truskamki i tą masę i do lodówki i to sie fajnie zestygnie i bedzie pyszne:D
;) [2008-06-30 22:13:16]
Bardzo smaczne oraz bardzo łatwe.polecam....pychotka...
kasia [2008-06-20 11:40:30]
Bardzo dobry i prosty przepis. Zamiast truskawej można dać praktycznie każdy owoc. Ciasto wyśmienite! Naprawdę warto upiec :)
Magda [2007-06-12 18:46:27]
Należy tutaj użyć prawdziwego masła, a taki mix - masło z olejem raczej do kremu się nie nadaje. Masło musi mieć pokojową temperaturę, można je wyciągnąć z lodówki dzień wcześniej - wtedy dobrze utrze się na puszystą masę, dalej ucierając to masło należy dodawać małymi porcjami masę jajeczną - te jaka też powinny być dobrze ubite na sztywną masę i ostudzone. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-06-12 10:58:29]
placek bardzo smaczny szybciutko zjedzony ale krem mi się zważył czy to wina masła czy przez to że ucierając masło z masą na chwilę przerwałam to ucieranie a może dodawać mniejsze porcje masy jajecznej prosze o porade bo zbliża się niedziela i rodzinka nie może się doczekać na to pyszne ciasto
niedoświadczona 12 06 2007 [2007-06-12 09:45:16]
Ciasto pycha, super smaczne.
Ania [2007-06-10 13:45:31]
Różne są proporcje skałdników na biszkopt z 4 jajek, co do mąki to na 4 jajka przypada zazwyczaj od 1/2 szklanki do 3/4 szklanki mąki. Ilość dodanej mąki zależy także od wielkości jajek - im większe są - tym więcej mąki się dodaje. Gratuluję udanego biszkoptu i całego ciasta. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-06-06 21:40:59]
Hmm 0.6 to doklanej 3\4 szklanki zgadza sie? bo zrobilamn walnie tak i wyszlo mi dobrze ale pytam tak na wszelki wypadek. Pozdrawiam :)
Eve [2007-06-06 17:35:09]
0,6 szklanki to trochę więcej niż 0,5 (połowa) szklanki ;)
Dorota [2007-04-27 14:57:47]
ile to jast 0,6szklanki?
evita [2007-04-27 14:55:21]
wysmienite nic dodac nic ujac
Ira [2006-12-23 12:19:56]
Myślę, że można, tylko należy je wcześniej rozmrozić.
Dorota [2006-11-26 15:46:08]
a, czy można zrobić z mrożonymi truskawkami??
ciekawska [2006-11-25 19:01:13]
palce lizać!!!
ancia [2006-07-10 13:52:40]
Ubijanie jajek na parze: Do większego garnka należy wlać wodę i zagotować, a do mniejszego garnka należy wbić jajka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Znajdujące się w małym garnku jajka należy ubijać mikserem na puszystą masę. Potem garnek z jajkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło. Powodzenia :)
Dorota [2006-06-28 09:17:46]
jak sie uciera na parze ????
m [2006-06-27 19:23:20]
pyszniutkie ciasto!!!!! polecam,bardzo smaczne
łakomczuszek [2006-06-23 13:59:43]
a czy ktos zna to ciasto ale z masa budyniowa?
marta [2006-06-21 18:54:33]
superanckie ciasto tylko trzeba mieć dobre truskaweczki
halinka [2006-05-20 09:46:15]
Bardzo smaczne.....
Ancia [2006-05-16 11:42:54]
Ciasto super. Polecam,pieklam juz pare razy.Zawsze sie udaje.
Stala wielbicielka tej strony. [2005-09-12 18:15:42]
Bardzo dobry przepis.Ja robilam zamiast masy,serek kremowy wymieszany z bita smietana i dalej jak w przepisie.Polecam.
stala wielbicielka tej strony. [2005-09-12 18:08:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.