Przepisy Extra

Biszkoptowe ciasto z kolorowymi masami

Biszkoptowe ciasto z kolorowymi masami

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
9 jajek
sól
9 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody (przegotowanej, ostudzonej)
Masa budyniowo-jajeczna:
4 jajka
sól
8 łyżek cukru
kurkuma
½ litra mleka
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
aromat cytrynowy
Masa jogurtowo-serowa:
40 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
250 ml serka mascarpone (1 opakowanie)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Do dekoracji:
20 dag gruszki (waga po obraniu)
wiórki kokosowe (u mnie zielone)
2 galaretki agrestowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się szklista. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie razem wymieszać i wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (najlepiej upiec biszkopt dzień przed krojeniem).

Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać szczyptę kurkumy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, około ½ szklanki mleka i całość razem zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać masę jajeczną. Pogotować na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dodać kilak kropli aromatu cytrynowego, wymieszać i gorącą masę wyłożyć na jedną część kakaowego biszkoptu (wcześniej nasączonego połową cytrynowego ponczu). Przykryć drugą częścią kakaowego biszkoptu, lekko docisnąć, skropić pozostałym cytrynowym ponczem i odstawić do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i odstawić. Do miski przełożyć jogurt naturalny i serek mascarpone. Dodać cukier puder i zmiksować. Na koniec wlać żelatynę i całość ponownie razem zmiksować. Gotową białą masę wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Gruszkę umyć, osuszyć, rozkroić, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Następnie ułożyć ją na białej masie. Tężejącą galaretkę wymieszać łyżką i wykładać na wierzch ciasta. Na koniec delikatnie posypać zielonymi wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.15 stars based on 8 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.