smaczny.pl przepisy kulinarne

Bitki wołowe z pieczarkami

Dodane przez w dniu
13 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.5 stars based on 8 reviews Dania główne

Składniki:

60 dag wołowiny
2 łyżki mąki pszennej
kurkuma
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
kmin rzymski
½ litra wody
10 ziarenek kolorowego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki oleju (np. kokosowego)
ok. 1 ½ łyżki mąki pszennej
15 dag cebuli
30 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
tymianek

Sposób wykonania:

Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plastry (na około 6 sztuk). Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem z dwóch stron.

Na talerz przesypać mąkę pszenną, dodać szczyptę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, kminu rzymskiego i soli. Całość razem wymieszać, a następnie w mące z przyprawami obtoczyć z każdej strony plastry mięsa.

Do rondla przełożyć 2 łyżki oleju kokosowego, kłaść po kolei plastry mięsa i zrumienić z każdej strony. Na koniec do rondla przełożyć pozostałe obsmażone plastry mięsa. Wlać wodę, dodać ziarenka kolorowego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Całość razem zagotować i gotować na małym ogniu przez około 80 minut.

Gdy mięso będzie miękkie, mąkę pszenną wymieszać w małej ilości zimnej wody, wlać do gotującego się mięsa w sosie, wymieszać, zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokosić w kostkę. Do rondelka przełożyć pozostały olej kokosowy, rozgrzać, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Posypać szczyptą soli i czarnego pieprzu, wymieszać, a gdy woda z pieczarek wyparuje, dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć. Pieczarki zdjąć z ognia i przełożyć do miękkiego mięsa. Dodać szczyptę tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem wymieszać.

Podawać na gorąco np. z brązowym ryżem i kiszonymi ogórkami.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.