Przepisy Extra

Blok waniliowy z mnóstwem bakalii

Słodki, kolorowy, zachęcający do spróbowania, podzielny, łatwy i błyskawiczny w wykonaniu, bez pieczenia... właściwie to ma same zalety :) Dlatego trzeba go koniecznie wypróbować!!

Jest idealny dla osób, które nie lubią kakao, czyli dla miłośników białej czekolady ;) Idealny też dla początkujących w kuchni, bo zawsze się udaje! Czytaj więcej

Świetnie sprawdza się na każdym przyjęciu, można zabrać go też do pracy, do szkoły. Kroi się go na różne sposoby - w grube lub cienkie plastry, w kostkę też można - smacznego!

Składniki:

½ szklanka wody
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
aromat waniliowy
10 dag masła (1/2 kostki)
30 dag mleka w proszku
20 dag herbatników
10 dag orzechów włoskich
10 dag migdałów
10 dag żurawiny

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać cukry, masło, aromat i podgrzewać. Gdy wszystkie składniki już się połączą wsypać mleko w proszku i razem zmiksować. Na koniec do masy dodać pokruszone herbatniki, pokrojone orzechy i migdały oraz wsypać żurawinę.

Razem wymieszać i wyłożyć do mniejszej formy keksowej (takiej połowa tradycyjnej keksówki) najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na noc.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.