Przepisy Extra

Błyskawiczna wiśniowa napoleonka

To fajny pomysł na błyskawiczne ciasto. Słodka budyniowa masa z wiśniową nutką pomiędzy słonymi krakersami... brzmi dosyć ciekawie prawda? ;)

Ale zapewniam, że ciasto jest pyszne. Wszystkie składniki jak się przegryzą, to wspaniale do siebie pasują. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach...

Do tego jest proste do wykonania i zawsze wszystkim się udaje. O zakalcu nie ma tutaj mowy. Tego ciasta się nie piecze, więc można nie mieć piekarnika, a mieć w domu pyszne ciacho :) Taki numer ;) Czytaj więcej

To ciacho można jeszcze polać grubą ilością polewy czekoladowej i dowolnie udekorować, np. chrupiącymi płatkami migdałów, prażonymi orzeszkami lub słonecznikiem.

Ta napoleona nadaje się na każdy stół, i nieniedzielny i świąteczny. Super sprawdza się także na różnego rodzaju imprezach.

Smacznego :)

Składniki:

2 opakowania krakersów (2 x 18 dag)
Masa wiśniowa:
3 jajka
½ szklanki cukru
3 budynie wiśniowe z cukrem
1 litr mleka
10 dag masła

Sposób wykonania:

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na nim rozłożyć warstwę krakersów.

Całe jajka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać budynie wiśniowe w proszku, wlać ½ szklanki zimnego mleka i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Jajka z budyniem wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Gorącą masę wiśniową wylać na krakersy i przykryć kolejną warstwą krakersów. Napoleonkę ostudzić i włożyć do lodówki na około 3 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.4 stars based on 12 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
To rzeczywiście bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto - ale znika też w zaskakująco szybkim tempie ;) Rano w sobotę zrobiłam, a wieczorem już nie było :)) Następnym razem dla odmiany z czekoladowym budyniem będzie - pycha!
Jula22 [2019-09-23 09:56:38]
pychotka
agnieszka [2016-12-04 18:46:17]
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
Ewelinka [2010-12-03 21:59:38]
Wyprobowalam polecam tym ktorzy lubia mieszac smak slony ze slodkim. Jak dla mnie pycha...
Marta Ewa [2010-11-26 15:37:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.