Przepisy Extra

Błyskawiczne pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto:
25 dag margaryny Kasia
4 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa owocowa:
50 dag śliwek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Biała polewa:
10 dag białej czekolady (1 tabliczka)
2 łyżki mleka
Do dekoracji:
cynamon

Sposób wykonania:

Margarynę Kasia roztopić i ostudzić. Mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszać z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier trzcinowy i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Dalej ucierając, dodawać na przemian wymieszane mąki, margarynę i mleko.

Śliwki opłukać, osuszyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Do śliwek dodać cynamon, bułkę tartą i razem wymieszać.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć 2/3 pełnoziarnistego ciasta. Rozłożyć owoce i przykryć pozostałym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 °C.

Białą czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki polewy się połączyły. Ciepłą polewą polać ostudzone ciasto i posypać cynamonem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.