Przepisy Extra

Błyskawiczny chłodnik z ogórków

To bardzo prosty i wyjątkowo dobry chłodnik :)

Znajdziemy w nim zielone ogórki, czosnek, koperek, jogurt naturalny, przyprawy i jakiś konkretniejszy składnik - jajko ;) Całość jak się przegryzie to bardzo dobrze smakuje.

Warto go dobrze schłodzić przed podaniem - pycha!

Jest idealny na upał, kiedy nie chce się gotować, ale zjeść coś trzeba, żeby jakoś w tym czasie funkcjonować. Czytaj więcej

Ten ogórkowy chłodnik jest lekki, wspaniale orzeźwia, ale i syci! Rewelacyjnie smakuje serwowany na świeżym powietrzu.

Jeśli w upalne, wakacyjne dni nie macie pomysłu na obiad, to zapraszam po przepis na chłodnik!

Powodzenia w przygotowaniu i smacznego :)

Składniki:

Chłodnik:
60 dag ogórków (waga po obraniu, ok. 3 duże)
1 ząbek czosnku
koperek (około ½ pęczka lub więcej)
400 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
3 jajka
botwinka
koperek

Sposób wykonania:

Ogórki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Koperek opłukać i pokroić.

Do miski przełożyć zielone ogórki, czosnek i koperek. Dodać jogurt naturalny i razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Ponownie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w plasterki.

Do miseczek przelać ogórkowy chłodnik. Udekorować plasterkami jajek, botwinką i koperkiem. Podać na stół.

Rewelacyjnie chłodzi, syci i smakuje.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.