smaczny.pl przepisy kulinarne

Boczek faszerowany kiełbaską

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.583333333 stars based on 12 reviews Przystawki

Składniki:

1 kg świeżego boczku (najlepiej chudego)
pieprz
przyprawa do wieprzowiny
ostra papryka w proszku
rozmaryn
1 długa kiełbasa podwawelska (ok. 25 dag)
3 łyżki oleju
ok. 1/2 litra wody
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Boczek (najlepiej cienki i w jednym kawałku) opłukać, osuszyć i oprószyć z dwóch stron: solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny, majerankiem, ostrą papryką w proszku i rozmarynem.

Na boku boczku położyć kiełbasę, zrolować i związać mocno grubymi nićmi. Przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem i obsmażyć z każdej strony. Cebulę i czosnek obrać i przekroić na połowę.

Do rondla wlać wodę, dodać cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu boczek należy odwrócić, aby się nie przypalił i jak będzie potrzeba to dolać wody.

Następnie boczek ostudzić i odwinąć z nici. Pokroić w plasterki i podawać na zimno.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.