Przepisy Extra

Brzoskwiniowa fantazja

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z brzoskwiniami:
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
1/2 litra mleka
6 łyżek cukru
25 dag masła
puszka brzoskwiń w syropie
Ponadto:
1 galaretka brzoskwiniowa (lub pomarańczowa)

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić, przekroić na dwie części. Każdą część nasączyć sokiem z brzoskwiń.

Budyń śmietankowy połączyć z mąką pszenną, rozprowadzić w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać rozprowadzony budyń, mieszając gotować około 2 minut. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do masy.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć krem z brzoskwiniami i przykryć dugą częścią biszkoptu. Na biszkopcie rozłożyć pokrojone w plasterki pozostałe brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną wcześniej w 2 szklankach gorącej wody). Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
19 opinii | Wyraź opinię
4.3925399644 stars based on 1126 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-29 21:19:18]
Ciasto wyszłoby mi rewelacyjnie gdyby nie fakt ze biszkopt składałam:)jak puzzle poniewaz nie upiekł się na tyle grubo i w dodatku ładnie go nasączyłam sokiem. To nic, wszystkim smakowało a połamania zakryłam owocami i galaretką:) POLECAM GORĄCO PALCE LIZAC !!!
mika [2010-04-03 20:52:13]
ciasto super
iwi [2010-03-01 14:09:33]
Ciasto naprawdę pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anita [2010-01-02 16:50:51]
Kolejny fajny przepis,a ciasto pycha!
Anita [2009-12-18 19:27:49]
ciasto ok
niunia [2008-06-13 15:24:31]
Biszkopt najlepiej przekroić ostrym nożem lub nitką. Powodzenia ;)
Dorota [2008-03-22 01:21:26]
Znalazlam dopiero ten przepis zainteresowal mnie bo uwielbiam brzoskwinie i wlasnie go wyprobowuje ale nie wiem jak go przekroic.
DOROTA [2008-03-21 20:09:10]
Budyń ma być na 1/2 litra mleka.
Dorota [2008-03-03 22:30:20]
Budyń ma być na 1/2 czy na 3/4 litra??
monika [2008-02-29 12:26:40]
ciasto palce lizać
oliwia [2008-01-13 17:09:10]
ciasto pyszne:) to bylo moje pierwsze ciasto ale wyszlo znakomite:):) pozdrawiam i polecam stronke bo widze ze sa fajne przepisy:)
Kiniuś:) [2007-11-05 18:17:32]
:) CIasTO pySzne:) POdzielam zdanie wyzych komentarzy zbey brzoskwinie wymieszac łyżką ,anie mikserem bo ulegna rozpcianiu;P ... CIasto pyszne:) polecam wogole ta strone nie 1 robie tu ciasto:) Sa znakomite przpeisy:) SmacZnego:!)
Gospodyni [2007-07-07 16:43:23]
Ciasto pyszne, wczoraj robiłam, a dzisiaj sie nim zajadamy. Przepisy są
dorota [2007-05-02 21:47:15]
Do gotowego kremu należy dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę i potem delikatnie wymieszać całość łyżką, a nie mikserem. Powodzenia ;)
Dorota [2007-03-28 17:21:46]
Zamierzam upiec to ciasto.Zastanawiam się na tym kremem.Brzoskwinie maja byc pokrojone w kostkę.Czy przy miksowaniu nie ulegna one rozpacianiu.
Pynia [2007-03-28 17:09:27]
ciasto bardzo dobre smakuje jak ciasto tortowe. Inne przepisy mile widziane!
aguskak [2006-09-15 21:43:35]
Pierwszy raz robiłam ciasto z internetu,ale te ciasto jest super pyszne warto zrobic
sabi [2005-05-05 16:40:15]
Ciasto pyszne, wczoraj robiłam, a dzisiaj sie nim zajadamy. Przepisy są świetne, mam zamiar z wielu skorzystać. Dzięki za pyszną stronę. Pozdrawiam.
basia1965 [2004-11-11 12:33:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.